Bilim insanları beynin gizemini çözebilecek mi?

İnsan beyni 100 milyar sinir hücresiyle içinde yaşamakta olduğu dünyayı algılıyor, düşünüyor ve karar alıyor. Peki ama nasıl? Amerikalı bilim insanları, geliştirdikleri ‘Connecticut’ isimli aygıt ile başkalarıyla konuşurken beynimizde neler olup bittiğini anlamaya çalışıyor. 64 optik kabloya sahip özel kasklarla kafatasımızı ve beynimizi inceleyen bilim insanları beynimizin spesifik etkilere nasıl tepki verdiğini anlayacak.
insan-beyninin-sirlari

Bul yolla bilim insanları beynin tepkimesini tıpkı bir röntgen cihazının kırık bir kemiği tespit etmesi gibi sinir hücrelerini gözlemleyerek takip edecekler.

Nörolog Joy Hirsch çalışmalarından şu sözlerle bahsetti:

“Beyinsel hareketleri sinirleri uyararak takip edebilmek istiyoruz. Diyalog kurma insanoğlunun beynin en çok çalıştığı alan ve henüz bu konuda çok az bilgimiz var. Yeni bir veri olarak yüz mimiklerinin de önemli rolü olduğu ve tam olarak diyalog gibi interaktif şekilde davrandığımız alanlardan biri.”

Araştırma için iki görevli konuşurlarken beyinlerinin izlenmesine izin verdi ve onlar konuştukça bilim insanları yüz mimiklerini de inceleme altına aldı.

Princeton Üniversitesi’nde görevli nöroloji dalında uzman bilim insanı, Uri Hasson da konuşurken beynimizin nasıl tepki verdiğini inceliyor. Araştırmalar diyalog esnasında kanımıza ne kadar oksijen salgılandığına da bakıyor ve beynin meşgulken daha çok oksijen kullandığı görülüyor.

Ama tüm çalışmaları bunlarla sınırlı değil. Profesör Uri Hasson projesini şu sözlerle anlattı:

“Öyle bir sistem geliştirdik ki insanlar başkalarına hikayeler anlatırken onların yaşadıklarını kayda alabiliyorum. Gerçek hayatta bazen dinleyicinin beyni konuşanınkinin verdiği tüm tepkimeleri veriyor. Eğer beyin benzer tepkiler veriyorsa iletişim de daha anlaşılır ve başarılı oluyor. Yani beni gerçekten anlıyorsanız beyniniz benimkiyle sinirsel olarak iletişime geçiyor.”

Share