Civa kirliliği iki katına çıktı

BM: ”Okyanusların en üst tabakasında civa kirliliği son yüzyılda ikiye katladı”

BM, dünyada okyanusların en üst tabakasındaki civa kirliliğinin, son yüzyılda ikiye katladığını bildirdi.

kirlilik iki katına çıktı

kirlilik iki katına çıktı

BM Çevre Programı’nın raporu, ilk kez dünyada yüzlerce ton civanın, topraktan nehirlerle göllere sızdığını, okyanusların en üst tabakasındaki civa kirliliğinin son yüzyılda iki katına çıktığını gösterdi.

Raporda, artan civa emisyonlarının sonucunda gelişmekte olan ülkelerdeki toplulukların, yükselen bir biçimde civaya maruz kalınmasıyla bağlantılı çevre ve sağlık riskleriyle karşı karşıya olduğu belirtildi.

BM’nin 2002-2007 yıllarında küresel civa sayımlarının güncellemesi niteliğindeki raporu, Cenevre’de gelecek hafta dünyada civa emisyonlarının azaltılması konusunda yasal olarak bağlayıcı yeni bir anlaşmayı müzakere eden ülkelerin yapacağı görüşmelerden önce yayınlandı.

Raporda, Afrika, Asya ve Güney Amerika’nın bazı bölgelerinin, büyük ölçüde küçük çaplı altın madenciliği ve elektrik üretimi için yakılan kömür nedeniyle çevrede artan civa emisyonlarıyla yüz yüze gelebileceği kaydedildi.
Asya’nın, tüm küresel civa salımlarının yarısından biraz azının sorumlusu olduğu ifade edilen raporda, son yüzyılda dünya okyanuslarının yüzeydeki ilk 100 metresinde bulunan civanın iki katına çıktığı, daha derin sulardaki konsantrasyonların, yüzde 25 oranında arttığı, nehirlerle göllerin, daha önce toprakta bulunan 260 metrik ton civa içerdiği kaydedildi.

Zehirli bir madde olan civa, kimyasal üretimde, özellikle altın olmak üzere küçük çaplı madencilikte kullanılıyor, civa kirliliğine ıskartaya çıkmış elektronik aletler de neden oluyor.

Havada, denizde ve toprakta bulunan civa elementi yaratılamıyor veya yok edilemiyor.

Denizleri kirleten civa balıklarda birikiyor, bu yolla besin zincirine girerek, hamile ve çocuk doğurma yaşındaki kadınlara ve çocuklara büyük sağlık riski oluşturuyor.

BM Çevre Programı’nın yöneticisi Achim Steiner, civa kirliliğinin, ”insan sağlığına ve çevreye oluşturduğu tehditler bakımından büyük bir küresel, bölgesel ve ulusal zorluk olmayı” sürdürdüğünü belirterek, yeni teknolojilerin bu riskleri azaltabileceğini söyledi.

Share