Çocuklara topa kafa vurmama uyarısı

Alanında önde gelen bir uzman, çocukların erken yaşta futbol topuna kafa vurması nedeniyle beyinlerinin zarar görebileceği konusunda uyardı.

Boston Üniversitesi’nden Neuropatologist Dr. Ann McKee kafa yaralanmaları üzerinde ABD futbol ligi NFL üzerine araştırma yapmış.

BBC Dünya Servisi’ne yaptığı açıklamada McKee “Ben bu yaralanmalara maruz kalma ergen beyne yöenlik tehlikeler olduğunu düşünüyorum” dedi.

topa-kafa-vuran-cocuk

“Beyin tam gelişmemiş ve boyun ile kaslar olgunlaşmamış iken, topa kafa vuran çocukların risk altında olduğunu düşünüyorum.”

Amerika’da, 16 ve 18 yaş arası 24 Amerikalı futbolcu üzerinde yapılan bir çalışmada, sezonun sonunda beyinlerinde hafif travmatik beyin hasarı etkilerine benzer anormallikler bulundu.

Beyin travmasından ölen futbolcu

Eski İngiltere ve West Brom forveti Jeff Astle 2002 yılında 59 yaşında öldü.

Kendisine, normalde boksörlerde görülen ve kronik travmatik ensefalopati(CTE) denilen bir beyin hastalığı tanısı kondu.

Astle’a önce yanlışlıkla Alzheimer tanısı konuldu.

Ancak bu yılın başlarında Dr. Willie Stewart, Astle’ın beynini analiz etti ve tekrarlanan kafa travması nedeniyle beyinde dejenerasyona yol açan CTE’den öldüğünü belirledi.

Stewart başka futbolcuların da bu hastalıktan etkilenmiş olabileceğini ekledi.

Eski güreşçiden uyarılar

Spor Legacy Enstitüsü’nün kurucusu ve eski WWE güreşçisi olan Chris Nowinski de, BBC Dünya Servisi’ne yaptığı açıklamada şunları söyledi: “14 yaşın altındaki hiçbir çocuk futbol topuna kafa atmamalı.

“Sporu ne olursa olsun, 14 yaşından küçük hiçbir çocuk kasıtlı beyin travması almamalı.

“Bir kez topa atmak tehlikeli değildir ama bir ömür boyunca bunun binlerce kez tekrarlanması tehlikelidir. Bu ilerki yaşlardaki riskleri artıran bir durum.”

Share