Denge sorunu olanların yeni umudu

Biyomedikal Mühendisi Yrd. Doç. Dr. Murat Sağlam, Münih Üniversitesi’nde gerçekleştirdikleri bir araştırma ile insan beyninin daha iyi tanınmasını sağlayan sonuçlara ulaştıklarını açıkladı. Dr. Sağlam’a göre bu sonuç, denge sorunu olan hastaların sıkıntılarının giderilmesi ve yaşam kalitelerinin artması açısından önem taşıyor.

Beynin göz ve baş hareketlerini nasıl yönettiğine yönelik araştırma, denge sorunu olan hastaların karşılaştığı sıkıntıların ortadan kalkmasına yardımcı olacak.

denge-sorunu-bas-donmesi

Gediz Üniversitesi’nden Yrd. Doç. Dr. Murat Sağlam, kendisinin de yer aldığı 3 kişilik ekip ile yaptıkları araştırmada; beynin göz ve baş hareketlerini nasıl kontrol ettiğini, beynin hangi bölgesinin bu hareketlerin en ideal şekilde yapılmasını sağladığını ele aldıklarını belirtti.

Bu kapsamda Münih Üniversitesi Vertigo ve Denge Merkezi’nde sağlıklı kişilerle denge bozukluğu yaşayan hastalarda çeşitli deneyler ve gözlemler gerçekleştirdiklerini bildiren Sağlam, “Beynimiz bilinmeyenlerle dolu, değişen koşulları çok hızlı algılayıp yorumluyor ve hareketlerimizi ona göre en ideal şekilde yönetiyor. Süper bilgisayarlarla bile çok zor çözebildiğimiz kontrol problemlerini beynimiz çözebiliyor. Beynimizin bu hesaplamaları nasıl yaptığını öğrenmeye çalışıyoruz” dedi.

“ZOR MÜHENDİSLİK PROBLEMİNİ BEYNİMİZ RAHATLIKLA ÇÖZÜYOR”

Göz ve baş hareketleriyle iç kulaktaki dengeyi sağlayan organlar arasındaki ilişkinin bilinmezlerle dolu olduğunu belirten Sağlam, yaptıkları çalışmanın detaylarını anlattı, araştırma sonuçlarının hastalar açısından önemini şöyle açıkladı:

“Gözümüzü kamera olarak düşünürsek, hareket halindeyken algıladığı görüntülerin de hareket etmesi gerekir. Başımıza kamera takıp yürürsek, kaydettiği görüntülerin hareket ettiğini ve ne kadar rahatsız edici olduğunu gözlemleyebiliriz. Oysa biz böyle görmüyoruz. Bunu beynimizin göz-baş koordinasyonunu sorunsuz yapmasına ve hareket halindeki nesneleri kendi hareketimizden ayıklayabilmesine borçluyuz. Bu zor mühendislik problemini beynimiz rahatlıkla çözüyor.

ARAŞTIRMA DENGE SORUNU TEDAVİSİNE KATKI SAĞLAYACAK

Ancak denge sisteminde bozukluk ya da göz-baş koordinasyonu problemi bulunan hastalar, tıpkı başımızdaki sabit kameranın kaydettiği gibi rahatsız edici ve sallanan bir görüntüye maruz kalıyor, yaşam kaliteleri düşüyor. Araştırmamızın, beynimizi biraz daha iyi tanımamızı sağlayan sonuçları; denge sorunu olan hastaların karşılaştığı sıkıntıların ortadan kalkmasına yardımcı olacak, rehabilitasyon süreçlerine katkıda bulunacak ve yaşam kalitelerini artıracak.”

Share