Depresyona ‘Sihirli mantar’ iyi geliyor

Yasadışı ve doğal uyuşturucu olan ‘sihirli mantar’ın (magic mushroom) etken maddesinin, depresyon hastalarının beyin aktivitelerini baştan başlatarak iyileşmede kilit rol oynadığı ortaya çıktı.

Stressed businesswoman

İngiltere’deki Londra Imperial College’den araştırmacılar, depresyondan mustarip 20 kişi üzerinde yaptıkları bir deneyde, ‘psilosibin’ –sihirli mantarda doğal olarak bulunan psikoaktif bileşen– adlı maddenin katılımcıların beyin fonksiyonlarını olumlu yönde etkilediğini ortaya koydu.

Scientific Reports’da yayınlanan deneyin sonucunda psilosibinin depresif semtpomları azalttığı görüldü. Deneye katılan kişiler tarafından, bu iyileşme halinin deneyden sonraki 5 hafta boyunca sürdüğü belirtildi.

Çalışmayı yürüten ekibin başında yer alan Robin Carhart-Harris, konuyla ilgili olarak “Pek çok başarısız denemenin ardından, ilk defa olarak, psilosibin alan depresif kişilerin beyin aktivitelerinde ciddi değişiklikler gözlemledik (…) Hastaların çoğu, yaşadığı deneyimi anlatmak için ‘yeniden başlatılmak’ gibi tanımlar kullandı ve sık sık bilgisayar analojlilerinden faydalandı. Örneğin bir hasta, beyninin, tıpkı bir sabit disk gibi ‘birleştirildiğini’ söylerken bir diğeri ise ‘sistemin yeniden yüklendiğini’ belirtti” ifadelerini kullandı.

Araştırmacılar her ne kedar yapılan deney şimdilik küçük bir grupla sınırlı olsa da, çalışmanın alanda yeni bir sayfa açacağı görüşünde. Ekip gelecek yıl psilosibini, alanda kullanılan güçlü bir anti depresan ile mukayese ederek test etmeyi öngörüyor.

Geçen yıl ABD’de konuyla ilgili iki araştırma da, ileri derece kanser hastalarında tek doz psilosibinin, anksiyete ve depresyonu 6 aya kadar engelleyebildiğini ortaya koymuştu.

Share