Dev tavşanın gizemi

N. Rex, günümüzdeki tavşanlardan altı kat daha iriydi.

İspanya’da bulunan dev tavşan fosilinin gelmiş geçmiş en iri tavşan türüne ait olduğu açıklandı. Günümüzdeki tavşanların aksine zıplayamayan bu türün herhangi bir düşmanı da bulunmuyordu.

N. Rex, günümüzdeki tavşanlardan altı kat daha iriydi.

N. Rex, günümüzdeki tavşanlardan altı kat daha iriydi.

Katalan Paleontoloji Enstitüsü’nden Dr. Josep Quintana ve arkadaşları Nuralagus rex adı verilen yeni tütrün 3 ile 5 milyon yıl önce Minorka adasında yaşadığını açıkladılar. Günümüzdeki tavşanlardan altı kat daha iri olan bu türe bulunduğu adadan yola çıkarak Minorka’lı Kral Tavşan da deniyor.

Quintana ve arkadaşları N. Rex’in omurgasının modern tavşanların uzun ve esnek omurgalarına kıyasla kısa ve sert olduğunu ve N. Rex’in zıplama yeteneğini kaybettiğini öne sürdüler.

N. Rex’in atalarının ilk olarak 5.3 milyon yıl once Minorka’ya geldikleri düşünülüyor. Messinian adı verilen bu jeolojik dönemde Akdeniz’in kuruması sonucunda İspanya’nın Balearik adaları Avrupa ve Afrika kıtalarına kara yoluyla bağlanıyor. İlk N. Rex’in de Minorka’ya kara yoluyla geldiği belirtiliyor.

Denizler yükselince Minorka tekrar bir ada haline geliyor. Adada kendisi için tehdit oluşturacak hiçbir canlı kalmayınca N. Rex normal boyunun 10 katına ulaşıyor. Aynı dönemde bir yarasa, irice bir fındık faresi ve dev bir kaplumbağa türünün de adada yaşadığı biliniyor. Kendini savunmaya gerek duymayan tavşanların zaman içinde görme ve duyma yetileri de kayboluyor. Göz çukurları ve kulaklar da zaman içinde ufalmaya başlıyor.

“ADA KANUNU”

Araştırmacılar bu fiziksel değişimlerin arkasında “ada kanunu” denilen durumun etkili olduğunu düşünüyorlar. Buna göre adalarda bulunan büyük hayvan türleri fiziksel olarak küçülürken küçük hayvan türleri de giderek irileşmeye başlıyor. Dünyanın çeşitli yerlerinde adalarda küçük fil ve insanlara rastlandığı biliniyor.

Amerikan Doğal Tarih Müzesi’nden paleontolojist Dr. Lucja Fostowicz-Frelik’e göre de dev tavşan ada kanunu bir kez daha kanıtlıyor. Fostowicz-Frelik: “Yüzlerce kiloya ulaşabilen dev kemirgen türlerinden sonra tavşangiller (lagomorph) için de bu durumun geçerli olduğunu görüyoruz.”

Share