İnsan Beyninin bilinmeyen sırları

Yaklaşık olarak İnsan beyninin ağırlığı 1.3 kilogram olarak kabul edilmiştir. İnsan Beyni ölmeye başlamadan önce en çok 4 ile 6 dakika arasında oksijensiz kalabilir. Beynimizde tam 100 milyar sinir hücresi bulunduğu bilim adamlarınca açıklanmıştır.  Genel olarak bilinen ‘İnsan beyninin yüzde 10’unu kullanıyor’ deyimi kesinlikle doğru değildir. Beynin her bölgesinin farklı bir görevi vardır.

insan-beyni

İnsanlar doğduklarında eşit sayıda beyin hücresine ve sinirine sahiptirler. İnsanoğlu altı yaşında geldiğinde beyin hücrelerinin sayısı maksimum seviyeye ulaşır. Henüz doğmuş bir bebeğin beyni, doğduktan altı ay sonra tam üç kat büyür. İlk oluşan duyu dokunma duyusudur ve ilk kez anne karnında oluşmaktadır. Beynimizde yeni sinir hücreleri oluşması ve gelişmesini istiyorsak sürekli çalıştırmalı ve beyinsel aktiviteler, beyin jimnastikleri yapmamız gerekmektedir. Bunun yanında pozitif düşünmenin de çok büyük etkisi vardır.

Araştırmalara göre her 100 hastadan 60’ının psikolojik nedenlerden ötürü doktora başvurmaktadır. Beyni geliştirmenin bir diğer yöntemi ise düzenli beslenmekten geçmektedir. Amerikadaki bilim adamlarının yaptıkları bir araştırmaya dayanarak öğle yemeğinde aperatif yiyecekler tüketmeyen kişilerin IQ seviyelerinin tüketenlere oranla yüzde 14 daha yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Vücudumuzdaki en yağlı organ Beyin’dir. Hafızanızı kullandığınızda ve yeni fikirler bulduğunuzda her an beyninizde yeni bağlantılar kurmuş oluyorsunuz. Örneğin bir çiçeği kokladığınızda size anımsattığı geçmişe yönelik bir olay beynimizle kurduğumuz en duygusal bağı oluşturmaktadır.

 

Tüm bunların yanında yeterli ve düzenli bir uyku yine beynin gelişmesinde ve sinirlerin yenilenmesinde en önemli etkenlerden birisidir. Vücudun ve beynimizin en az çalıştığı ve dolayısıyla dinlenmeyi sağladığı an uyuduğunuz andır. Baş ağrısı çektiğiniz an aslında beyniniz hiçbir acı hissetmemektedir. Bu durum tamamiyle Acı Reseptörleri ile bağlantılıdır. Uyuduğunuz süre içinde beyniniz yarı paralize olmaktadır ve uyku esnasında beynimiz bir hormon salgılamaktadır. İşte bu hormonun nedeni uyku sırasında gördüğünüz rüyalarda fiziken tepki vermemenizi sağlamaktadır. İnsanoğlunun yaklaşık olarak yüzde 12’si rüyalarını siyah beyaz görmektedir.

Share