Liselilerden büyük buluş

Göz’le can yakmadan damarlar bulunacak.

Damar Göz'le can yakmadan damarlar bulunacak.

Göz’le can yakmadan damarlar bulunacak.

MERSİN’in Tarsus İMKB Endüstri Meslek Lisesi öğrencileri Havva Yarıcı ile Mehmet Can Özdemir, özellikle yeni doğan çocuklar ile yaşlılara zarar vermeden kan alınacak damarı görüntülemek için ‘Damar Göz’ adını verdileri cihaz geliştirdi.

Lise 10’uncu sınıf öğrencileri Havva Yarıcı ile Mehmet Can Özdemir, ‘Toplardamar trasesinin basit bir şekilde görüntülenmesi’ projesi kapsamında geliştirdikleri ‘Damar Göz’ adını verdileri cihaz ile bir süre önce Mersin’de yapılan TUBİTAK yarışmasında il birincisi oldu. Proje, 20-24 Mayıs’ta Ankara’da yapılacak Türkiye finallerinde Mersin’i temsil edecek.

Danışman öğretmen Erkan Telek, ABD’de üretilen benzer cihazın gözlere zararlı ve fiyatının 10 bin dolar olduğunu söyledi. Telek, öğrencilerin projenin maliyetinin 50 TL olduğunu ve hastaya hiçbir şekilde zarar vermeden istenilen amaca ulaşıldığını belirterek, “Cihaz, toplardamarların uzun dalga boylarındaki ışığı absorbe ederken atardamarları da bu görülmemiştir. Bu özellik sayesinde toplardamarlar trasesi ışık yolu ile ortaya çıkarıldı. Yeni doğan ve çocuk hastalarda ışığın toplardamarların bulunacağı bölgenin altından yukarıya bakacak şekilde yerleştirilerek kullanılabilir olduğu sonucuna varıldı. Yetişkin hastalarda ise ışığı toplardamarın bulunacağı bölgenin üstünden altına bakacak şekilde yerleştirilerek kullanılabilir olduğu tespit edilmiştir” dedi.

Havva Yarıcı, kardeşinin dişinin ağrıdığı sırada el feneri ile ağız boşluğunu aydınlattığında yanağındaki damarları görünce, böyle bir cihaz fikrinin ortaya çıktığını söyledi. Özdemir ise, ışığın yetersiz olduğu her türlü ortamda, değişik nedenlerle toplardamarların zor görünmesi problemini tespit ettiklerini, bu problemin hastalarda stres ve korku yarattığını, bazı hastaların ellerinde ciddi tahribatlar ortaya çıktığına dikkat çekerek problemlerin kaynağının damar tespiti yapılamaması olduğunu vurguladı. Özdemir, el fenerine benzeyen ışık kaynaklı cihazın el üzerindeki damarların görüntülenmesini sağladığını kaydetti.

Kaynak:DHA

Share