Meyve suyunda şekere yasak

İçinde şeker ya da yapay tatlandırıcı bulunamayacak.

Avrupa Parlamentosu meyve sularının etiketleri için yeni bir düzenleme getirerek, tüketicilerin ürünlerin adıyla birlikte içeriği hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayacak bir mevzuat değişikliğini kabul etti. Buna göre meyve suyu adıyla satılan içeceklerin gerçekten de sadece meyve suyu olması gerekecek ve içinde şeker ya da yapay tatlandırıcı bulunamayacak.

Meyve suyunda şekere yasak

Meyve suyunda şekere yasak

Avrupa Konseyi’nin de onaylaması halinde 2013 yılının sonundan itibaren geçerli olacak yeni düzenleme meyve sularının içeriğine de sıkı denetim uygulanacak. Mesela yüzde 90’ı elma suyu ve yüzde 10’u çilek suyu olan içecekler artık pazarlama taktiği uygulanarak “çilek suyu” olarak değil, zorunlu olarak “elma ve çilek suyu” adıyla satılabilecek. Mevcut uygulamada üreticiler maliyeti daha yüksek olan yüzde 10’luk çileği öne çıkartıp, elma suyu hakkındaki bilgiyi de küçük yazılarla sadece içindekiler kısmında belirterek, ürünü sanki saf çilek suyuymuş gibi satabiliyor.

Sıkma meyve suyu ile meyve nektarı arasındaki ayrımı da netleştirecek olan yasa, saf meyve suyunun “meyve suyu” adıyla satılmasını, şeker ya da ya da suni tatlandırıcı kullanılarak meyve püresinden imal edilen ürünlerin de “meyve nektarı” adıyla satılmasını zorunlu hale getiriyor. Ayrıca “şeker katkısı içermez” etiketiyle satılan meyve nektarlarına da yeni yasayla birlikte yapay tatlandırıcı konulmasına izin verilmeyecek.

Share