Öğrenmek için beyne ihtiyaç yok!

Fransız biliminsanları, öğrenmek için çok gelişmiş bir sinir sistemi ve beynin olması gerektiği teorisini çürüttü. Biliminsanları gerçekleştirdikleri bir deneyde tek hücreli bir canlı türünün öğrenme kabiliyetinin olduğunu gözlemledi.
beyin

Fransa’nın Toulouse kentindeki Hayvan Bilişselliği Araştırma Merkezi’nden bilim insanları gerçekleştirdikleri deneyde bir tür cıvık mantar olan Physarum polycephalum’un öğrenme kabiliyeti olduğunu ortaya koydu.

Sonuçları rspb.royalsocietypublishing.org sitesinde yayınlanan deneyde bilim insanları mantarların alışkanlık yoluyla öğrenebilme ve idrak yeteneklerinin olduğunu keşfetti.

DENEY NASIL YAPILDI?

Deneyde mantarların önüne yiyeceğe ulaşmaları için içerisinde biri ‘saf’, diğerleri kinin veya kafein gibi zararsız fakat tat bakımından acı maddelerin olduğu jöleden engeller koyuldu. Mantarlar başta yiyeceklere ulaşmak için bir faaliyet göstermedi, ancak yemek için engellerin aşılması gerektiğini fark ettiklerinde, harekete geçti. Deneyin ilk iki gününde mantarlar jöleden engellerdeki kinin ve kafeine ‘alıştı’, daha sonra altı gün içinde de engelleri aşıp yiyeceğe ulaştı. Bu süreçte mantarların kinin ve kafeini ayırt edebildiği de izlendi.

mantar

Share