Okyanuslardaki plastik atıklar ‘kayboluyor’

Bilim insanları, deniz ve okyanusları kaplayan milyonlarca plastik atığın esrarengiz bir şekilde yok olduğunu açıkladı. Plastik atıkların deniz canlıları tarafından yendiği düşünülüyor.

Bilim insanları, deniz ve okyanusları kaplayan çöplerin bilinmeyen bir sebepten yok olmaya başladığını belirtti. En büyüğünü Büyük Pasifik Çöp Yaması olarak bilinen dev yığının oluşturduğu atıklar, okyanusların doğal yapısı kadar deniz canlılarını da tehdit ediyor.

Yeni analizler ise ağırlığı plastikten oluşan çöp yığınlarının kesin olarak bilinmeyen bir sebepten yok olduğunu gösterdi. Toplanan numuneler üzerindeki analizlere göre, atıkların yüzde 99’unu etkileyen bir azalma yaşandı.

Araştırmada, 2010 ve 2011 yıllarında okyanuslardaki beş büyük atık yığınından toplanan veriler değerlendirildi. Bilim insanları, atıklarda milyonlarca ton plastik bulunmasını beklerken, elde edilen sonuç herkesi şaşkına çevirdi. Beş yüzen çöplükte sadece 40 bin ton plastik tespit edildi.

Araştırmada yer alan Western Australia Üniversitesi’nden okyanus bilimcisi Carlos Duarte, ‘okyanuslardaki plastiğin yüzde 99’unu bulamadıklarını’ söyledi.

plastik-atiklar

Deniz canlıları yiyerek suları temizliyor olabilir

Plastik atıklarının büyük kısmı dalgaların etkisi ve güneşten gelen radyasyonla çok küçük parçalara ayrılıyor. Araştırmacılar, bunu bilerek en küçük parçaları bile toplayabilecek özel ağlar kullandı. Buna rağmen plastik arayışları boşa çıktı.

Duarte, bulunamayan milyonlarca plastik atığın, deniz canlılarının midesine düşmüş olabileceğine inanıyor. Duarte, ‘plastik muhtemelen küresel okyanus yemek zincirine dahil oldu’ ifadesini kullandı.

Science dergisine konuşan California Farallon Gelişmiş Ekosistem Araştırmaları Enstitüsü’nden Peter Davidson, ‘plastiğin denizlerdeki tüm kirletici maddeleri emdiğini, deniz canlılarının ise yemesi halinde dışkı olarak çıkacak atığın uzun dönemde zararı olmayacağını’ söyledi.

Deniz canlılarının insanların neden olduğu atıkları yememesinin düşünülemez olacağını belirten Davison, atıklara takılan hayvanların ağırlığıyla da plastiğin aşağı çekiliyor olabileceğini ve canlılarla beraber karaya vurduğunu belirtti.

Büyümeye devam ediyorlar

Biology Letters dergisinde Mayıs 2012’de yayınlanan araştırma, Büyük Pasifik Çöp Yaması’nın 1970’lerden bu yana 100 kat büyüdüğünü ortaya koymuştu. Atığın her kilometre karesinde 13 bin parça plastik bulunduğu hesaplanmıştı.

National Geographic’in verdiği bilgiye göre, halen nasıl temizleneceği kesin olarak bilinmeyen atıkların, bugüne kadar 136 deniz canlısını etkilediği tespit edildi. Kıyıların da çöple kaplanmasına neden olan atıklar, küresel ekonomi için de sorun teşkil ediyor. ABD’nin San Francisco kenti kıyılarından sigara çöplerini temizlemek için her yıl 6 milyon dolar harcıyor.

Kaynak: Al Jazeera

Share