Ortadoğu yüzyılın sonuna kadar yaşanmaz hale gelebilir

Hava sıcaklıkları ile nem oranındaki artışın ve doğal felaketlerdeki sıklığın, Arap Yarımadası’ndaki ülkeleri 2070 yılına doğru yaşanmaz hale getirebileceği bildirildi.

Nature Climate Change (Doğa İklim Değişikliği) dergisinde yayınlanan akademik makalede, “Sera gazları bugünkü hızıyla artmaya devam ederse, yüzyılın sonuna doğru Körfez ülkelerinde kritik noktayı geçecek ve yaşanmaz hale gelecek noktaya varırız. Bu, beklediğimizden daha erken görülmeye başladı. Bunun nedeni, Körfez sularının yeteneğini yansıtan nem oranı ile yüksek sıcaklıklar gibi faktörlerin eşsiz bileşimdir” denildi.

kuresel-isinma-turkiye

ABD’nin Massachusetts Teknoloji Enstitüsü’nden Elfatih Eltahir ve Loyola Üniversitesi’nden (Los Angeles) Jeremy Pal, Körfez ve Ortadoğu ülkelerinde önümüzdeki 100 yıl içerisinde ‘yaş termometre sıcaklığının’ nasıl değişeceğini araştırdı.

Yaş termometre sıcaklığı, jeologlar ve iklimciler tarafından iki faktörün, yani çevre sıcaklığı ile ona eşlik eden nem oranının kombinasyonuna deniyor ve nesnelerin yüzeylerindeki nemi buharlaştırarak kendilerini soğutma yeteneğini gösteriyor.

Göstergenin yaş termometre sıcaklığının altında olması, nesnenin kendisini soğutamaz duruma geldiği anlamına geliyor. Bu, insan için çok önemli bir parametre, zira vücudumuz deri yüzeyindeki nemi buharlaştırarak soğuyor. Yani eğer ‘yaş termometre sıcaklığı’ 35 derecenin üzerinde olursa, bu durum dış soğutma yokluğunda aşırı ısınmaya, güneş çarpmasına ve hatta ölüme yol açıyor.

SICAKLIK 60 DERECEYİ BULABİLİR

Eltahir ve Pal’in hesaplamaları, Körfez ülkelerinin 50 yıl sonra bu göstergeyi geçeceğini gösterdi. Tabii eğer BM liderleri, önümüzdeki aralık ayındaki Paris İklim Konferansı’nda anlaşmaya varamazsa ve sera gazlarının emisyonunun mevcut hızla artmaya devam ederse.

Bu durumda bölgenin birçok büyük şehri ile diğer yerleşim birimleri yaşanmaz hale gelecek, çünkü ‘yaş termometre sıcaklığı’ neredeyse sürekli olarak 35 derecenin üzerinde olacak. Örneğin Kuveyt gibi bazı ülkelerde yaz sıcaklıkları 60 dereceye varacak.

Bölgedeki bazı yerler şimdiden iklime bağlı sorunlar yaşıyor. Örneğin, geçtiğimiz temmuz ayında İran ve Irak’ın bazı şehirlerinde hava sıcaklığı gündüz 48-50, geceleri ise 30 derecenin üzerindeydi. Yani ‘yaş termometre sıcaklığına’ göre tehlikeli sayılan 34,6 dereceye yaklaşmıştı.

Bilim adamları, Körfez ülkelerine küresel ısınmanın önlenmesi konusunda maksimum çaba harcaması tavsiyesinde bulunuyor.

Share