Sezaryen oranları düşürülmeye çalışılıyor

Brezilya giderek artan sezaryen doğum oranlarını azaltmak için yeni düzenlemeler getiriyor.

Şu anda ülkedeki özel hastanelerde gerçekleşen doğumların yüzde 85’i sezaryen olurken, devlet hastanelerinde bu oran yüzde 45.

hamile

Yeni getirilecek kurallarda ise doktorlar gebeleri sezaryenin olası risklerine karşı bilgilendirmek ve bir izin formu imzalatmakla yükümlü tutuluyor.

Doktorlar ayrıca doğumun nasıl geliştiğini ve hangi adımları neden attıklarını tam şekilde kayıt altına alacak ve sezaryenin neden gerekli olduğunu açıklamak zorunda olacaklar.

Yeni düzenlemeyle kadınlar eğer doktor değiştirirlerse yeni doktorlarına sunabilecekleri hamilelik kayıtlarına sahip olacak.

Ancak uzmanlara göre ülkede gebelere ayrılan yatak ve nornal doğum için gereken donanıma sahip koğuşların azlığı nedeniyle sezaryen kadınlar için en iyi seçenek.

Rio de Janerio Federal Üniversitesi’nden doğum uzmanı Pedro Octavio de Britto Pereira “İyi bir hastanede bir yatağı garantiye almanın en iyi yolu bir sezaryen randevusu almak” diyor.

‘Uygar, ilkel’ tartışması

Özel hastanede normal doğum yapmak isteyen kadınlar ise tüm hastane yataklarının sezaryen için önceden tutulmuş olduğunu anlatıyor.

Sezaryen tarihi almadan normal doğum için hastaneye giden birçok kadının boş yatak bulmak için hastane hastane dolaştığı da bildiriliyor.

Araştırmacılar birçok kadının sezaryeni daha uygar ve modern bir yöntem olarak gördüğünü, normal doğumu ise ilkel, çirkin ve uygunsuz olarak nitelediklerini söylüyor.

bebek-dogumu

Beden algısının hayli önemli olduğu bir kültüre sahip Brezilya‘da doğum konusunda oldukça az bilgi verilirken, normal doğumun ayrıca kadınları cinsel açıdan çekici olmaktan uzaklaştıracağına dair de bir inanç var.

Birçok doktor da, doğumun zamanını planlayabildikleri ve işlerin kötü gitmesi durumunda olası bir suçlamayla karşılaşma ihtimalleri daha düşük olduğu için sezaryeni tercih ediyor.

Jinekolog Renato Sa BBC’ye açıklamasında, doktorların olası bir risk durumunda neden sezaryeni seçmedikleri konusunda sorumlu olduklarını ve doktorların normal doğumdan korktuğunu söylüyor.

Share