Sinirler çoğalınca yer kalmıyor

Bebeklik anılarının hatırlanmamasının sebebi, sinir hücrelerinin artışı olabilir.

Sinirler çoğalınca yer kalmıyor

Sinirler çoğalınca yer kalmıyor

Bebeklik anılarının hatırlanamamasının nedeninin, doğumdan sonraki ilk birkaç yıl sinir hücresi üretiminin çok yüksek seviyede olmasından kaynaklanıyor olabileceği belirtildi.

Kanada’daki “Çocuk Hastanesi” ve “Toronto Üniversitesi”nden bilim adamlarının fareler üzerinde yaptığı araştırma, yeni beyin hücrelerinin oluşumunun öğrenme becerisini artırdığını ancak eski anıların hafızaya “kaydedilememesine” yol açtığını gösterdi.

Bilim adamları, öğrenme ve hatırlamada önemli rol oynayan beynin hipokampus bölgesindeki yeni sinirlerin oluşumunun (nörogenez), doğumdan önce ve hemen sonra en yüksek seviyeye ulaştığını, çocuklukta ve erişkinlikte sinir gelişiminin azaldığına dikkati çekti. Araştırmacılar, 4-5 yaşlarında “dinamik hipokampüsün” kalıcı olarak “bilgi saklama zamanının” bulunmadığını vurguladı.

Yetişkin farelerde, hafızanın oluşumundan sonra nörogenezin artmasının unutkanlığı tetiklediği, yavrularda ise nörogenezin azalmasının, normal unutkanlığın meydana gelmemesini sağladığı belirtildi.

Sinir gelişiminin azalması ve hatırlamanın artması arasında doğrudan bağlantı olduğunu belirten bilimadamları, sonuçların, kişinin çocukluğundaki olayları hatırlayamaması olan “çocukluk amnezisinin” nedenine ışık tutabileceğine dikkati çekti.

Kaynak:GerçekGündem

Share