Üzüm çekirdeğinin kullanım alanları araştırılıyor

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce üzüm türlerine göre çekirdeklerindeki antioksidan miktarı ile bunların tüketim ve kullanım alanları araştırılıyor.

saglik-uzum-cekirdegi

Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğünce üzüm türlerine göre çekirdeklerindeki antioksidan oranı ile bunların yeni tüketim ve kullanım alanları konusunda araştırmalar yapılıyor.

Gıda Teknolojileri Bölüm Başkanı Mehmet Gülcü, AA muhabirine, laboratuvarında yaptıkları çalışmalarda, üzümle ilgili her konuyu incelediklerini söyledi.

Son zamanlarda gerçekleştirdikleri araştırmaların ana temasını üzüm çekirdeğinin oluşturduğunu dile getiren Gülcü, “Üzüm çekirdeğinin kıymetini, bilimsel literatürlerde de görüyoruz. ‘Biz de enstitü olarak bu konuda neler yapabiliriz’ noktasında çalışmalarda bulunuyoruz” diye konuştu.

Üzüm posasının değerlendirilmesiyle ilgili çalışmalar yaptıklarını anlatan Gülcü, posanın en değerli kısmının ise çekirdek olduğunu vurguladı.
uzum-cekirdegi

Gülcü, posanın gerek doğal yöntem gerekse Trakya Kalkınma Ajansı desteğiyle oluşturdukları güneş enerjili sistemle kurutulduğunu, bu sayede çekirdeğin ayrılmasının daha kolay hale geldiğini bildirdi.

Kurutma işleminin ardından çekirdeği posadan çıkarmak için eleme makinesi kullandıklarını belirten Gülcü, çıkarılan çekirdeklerin ılık suda yıkandığını kaydetti.

Share