3D yazıcılarla yengeçlere ev üretiliyor

Japon sanatçı Aki Inomate, münzevi yengeçler için 3D yazıcılar kullanarak kabuk üretiyor. Münzevi yengeçler, hassas karın bölgelerini korumak için gittikleri her yere kabuklarını da taşımak zorunda.

aki-inomata-deniz-kabugu-1

Tokyo’da yaşayan sanatçı Aki Inomata, korunağa ihtiyaç duyan münzevi yengeçler için 3D yazıcılar ile kabuk üretmeye başladı. “Neden Münzevi Yengeçlere Bir Yuva Vermeyelim?” sloganıyla bir proje başlatan Inomata; Tokyo’dan Paris’e, New York’tan Santorini’ye dünyanın pek çok şehrinden modellerle kabuklar üretiyor. Inomata’nın projesi geçtiğimiz sene 27 farklı ülkeden katılımcıların yarıştığı YouFab Global Creative Awards yarışmasında büyük ödülü kazandı.
aki-inomata-deniz-kabugu-2

Münzevi yengeçler, yumuşak vücutlarını korumak için salyangoz kabuklarınıon içinde yaşamak zorunda. Bu yengeçler, larvan dönemden çıkıp okyanus tabanına yerleştikten sonra boş salyangoz kabuğu ararlar ve buldukları kabuların içlerine yerleşirler. Gittikleri her yere kabuklarını da taşımak zorundadırlar. Salyangoz kabukların içinde yaşamayan türler de deniz kabuklarından, cam şişelere kadar bulabildikleri her şeyi “kabuk” olarak kullanırlar. Kendilerini tehlikede hissettikleri anlarda kabuğun içine saklanırlar.

Share