Akıllı arabalar geliyor

Günümüzde kullandığımız hemen hemen her ürün akıllanırken aracınızı neden akıllandırmayasınız ki?

Çoğu MIT (Massachusetts Institute of Technology) mühendisi olan bir ekip tarafından kurulmuş Cruise firması, piyasaya yeni bir teknoloji sunuyor. Firmanın ürettiği akıllı araç kiti ile aracınız gelişmiş bir “cruise control” özelliğine sahip olabilir. “Cruise RP-1” ismindeki bu kit 10,000 Dolar’a mal oluyor ve aracınıza birkaç saatte takılabiliyor.

akilli-araba

Cruise RP-1 ile aracınız neredeyse kendi kendine gidebilecek kadar akıllı hale geliyor. Belli bir hızda devreye giriyor, normal cruise control özelliği gibi arabayı istenilen hızda götürüyor. Ayrıca aracı iki şerit arasında düzgün tutabiliyor, gerektiğinde kendisi fren yapabilme yeteneğine sahip. Henüz şerit değiştiremiyor ama tek şeritteki durup kalkan trafikte, sürücü müdahalesi olmadan gidebilmesi çok etkileyici.

Bu teknoloji üç ana parçadan oluşuyor. Birincisi arabanızın tepesine takılacak bir sensör modülü, bu modül kameralar, radar ve benzeri diğer donanımı içeriyor. İkincisi bagaja monte edilecek ve tüm aracı idare edecek bilgisayar. Üçüncüsü ise pedal ve direksiyonun arkasına takılacak ve gerekli müdahaleyi yapacak motorlar. Ayrıca yenında bir de akıllı telefon uygulaması geliyor, böylece aracın gördüğü her şeyi siz de anında ekranda görebileceksiniz.

Cruise RP-1 şu anda sadece Audi’nin A4 ve S4 modelleri ile uyumlu ama bir süre sonra diğer marka ve modellerle de uyumlu kitler üretime geçecekmiş. Tabii bu arada yoğun testler yapılıyor ve aracın bu şekilde trafiğe çıkabilmesi için gerekli izinler alınıyor. ABD’de önsiparişler şimdiden başlamış, ilk kitler 2015’de 50 Audi arabaya takılacak.

Kaynak:Gerçek Gündem

Share