Apple ve Facebook’tan kadın çalışanlara destek

İki teknoloji devi Facebook ve Apple, kadın çalışanlarının yumurtalarını dondurma ücretlerini karşılamaya başladı. Firmalar bu sayede çalışanlarının mutluluğunu artırmayı hedefliyor.

Hem Facebook hem Apple kadın çalışanlara yumurta dondurma hizmeti olarak 20 bin dolar ödeme yapıyor.

Özellikle ABD merkezli teknoloji firmaları sundukları özel imkanlarla sirkülasyonun fazla olduğu sektörde çalışanlarının mutluluğunu sağlamayı hedefliyor. Bazı teknoloji firmaları ücretsiz kantin, ücretsiz kuru temizleme ve hatta masaj hizmeti gibi servisler sunarak personelini mutlu etmeye çalışıyor.
facebook

Apple ve Facebook’un aynı anda duyurduğu yeni hizmet ise çalışan memnuniyetinin geldiği son noktayı gösteriyor: Her iki firma da kadın çalışanların yumurtalarını dondurma ücretini karşılayacaklarını açıkladı. ABD’de yumurta dondurma operasyonları 10 bin dolara mal oluyor. Ayrıca her yıl yumurta saklama ücreti olarak 500 dolar ödemek gerekiyor.

ABD merkezli televizyon kanalı NBC’nin haberine göre Facebook ve Apple kadın çalışanlarına sunduğu bu imkanda 20 bin dolar ödeme yapıyor. Yani ortalama bir hesapla bu şirketlerde çalışan bir kadın 20 yıl boyunca yumurtalarını saklayacak ödeme alabiliyor. Bu da çocuk sahibi olmayı belli bir süreye kadar geciktirebileceği anlamına geliyor. Facebook bu yeni imkanı hemen kullanıma sunarken Apple’ın yılbaşından itibaren bu ödemeyi yapacağı açıklandı.

Sunulan yeni imkan ile özellikle kadınların hamile kaldığında iş hayatından uzaklaşması ya da geri kalması sorunun önüne geçmek hedefleniyor. Yumurtaları saklanan kadın çalışanlar istedikleri zaman bu yumurtalardan çocuk sahibi olabiliyor.

apple-satis

Ancak teklifle ilgili olumlu düşünmeyenler de var. Sosyal ağlarda fikirlerini paylaşan iş hayatındaki bazı kadınlar alınan kararın kadınları daha fazla çalıştırmak ve çocuk yapmayı geciktirmek anlamına geldiğini düşünüyor.

Kaynak: Al Jazeera

Share