Avatar filmi gerçek oluyor

Harvard Tıp Fakültesi’nden bilim insanları bir maymunun beyin dalgalarını kullanarak başka bir maymunun vücudunu kontrol etmeyi başardıklarını açıkladı.

Avatar filmi gerçek oluyor

Avatar filmi gerçek oluyor

Uzmanlar deney kapsamında “efendi” rolünü oynayacak maymunun beynine ve “avatar” rolünü oynayacak maymunun omurgasına birer çip yerleştirdi. Daha sonra bilgisayara bağlanan bu çipler yardımıyla birinci maymunun beyninin verdiği emirler, uyutulmuş haldeki diğer maymunun omurgasına iletildi.

Araştırmayı gerçekleştiren ekibin başında bulunan Ziv Williams İngiliz Times gazetesine yaptığı açıklamada işlemin James Cameron’ın gişe rekortmeni filmi Avatar’da kullanılan teknolojiyi anımsattığını söyledi ve “Yaptığımız işlem gerçekten Avatar filminde tanımlanan yönteme benziyor. Efendi rolünü oynayan maymunun beynindeki nöronlar diğer bedenin tüm kontrolünü ele alıyor” dedi.

Profesör Williams araştırmanın ana hedefinin gelecekte insanlara felçli uzuvlarını yeniden kontrol etme imkanı sağlamak olduğunu belirtti. Uzmanlar bu teknolojisayesinde yakın gelecekte protez uzuvların da beyin tarafından gerçek kol ve bacaklar gibi rahatlıkla kontrol edilebileceğini düşündüklerini söyledi.

Araştırmacılar yaptıkları deneylerde Efendi rolündeki maymunun Avatar’ının diğer maymunun ellerini “Bilgisayar faresini rahatlıkla kullanabilecek kadar” kesin biçimde kontrol edebilmesini sağladıklarını da açıkladı.
Kaynak:Hürriyet

Share