Barcelona Mobil Dünya Kongresi başladı

GSMA Mobil Dünya Kongresi (MWC) İspanya’nın Barcelona kentinde başladı. Kongre, son yıllara göre rekor sayılabilecek bir artışla yaklaşık 75 bin kişiyi buluşturdu.

Barcelona Mobil Dünya Kongresi başladı

Barcelona Mobil Dünya Kongresi başladı

Teknoloji dünyasının odak noktası niteliğini taşıyan kongrede sektöre yön veren şirketler, tablet bilgisayardan cep telefonuna ve fotoğraf makinesine kadar birçok alanda yeni ürünlerini tanıtıyor. Dört gün sürecek olan ve 200’e yakın ülkeden 18 bin kadar firmanın stant açtığı kongreye Türkiye’den sektörle ilgili toplam 50 firma katılıyor, bunlardan 20’sinin standı bulunuyor.

Kongre sırasında en çok merak edilen yeni ürünler, Samsung’un Galaxy S5 cep telefonu modeli; Microsoft’un öncelikli firmalarından olan ve stant ile kongreye ilk kez katılan Nokia’nın, Android’li yeni işletim sistemi terminali; LG markasının yeni esnek ve yuvarlak köşeli cep telefonu modelleri; Huawei’nin Talkband1 adını verdiği bileklikli cep telefonu; HTC’nin Google Now servisiyle çalışan cep telefonuyla bağlantılı saati; Acer markasının farklı fotoğraf çekme özellikleri olan yeni Liquid E3 cep telefonu; Sony’nin Xperia Z2 yeni cep telefonu modeli ve yeni bir tableti olarak gözüküyor.

Kongre dolayısıyla yapılan sunumlarda Microsoft, yeni işletim sistemi Windows 8’in gelecek ilkbaharda, dokunmatik özelliğe sahip olmayan bilgisayarlar ve ya tuşlu kullanma alışkanlığı olan kullanıcılar için Windows 8.1 olarak güncelleneceğini ve yeni özellikler sunulacağını duyurdu. LG firması da gelecek 4 yıl içinde cep telefonlarının yüzde 40’ının ekranının yuvarlak köşeli veya esnek olacağını belirtti. Sektörün taze kanlarından Nokia, Android işletim sistemine dayanan ancak Google mağazalarına erişim bağımlılığının olmadığı ilk akıllı cep telefonlarını sunumunda, ucuz fiyatlarla piyasaya girip, sektörde kendine iyi bir pay çıkarmak iddiasında olduğunu gösterdi. Verilen fiyatlarda Nokia 220’nin 40 dolar, Nokia X’in 89 ila 135 dolar, Nokia XL’in de 150 dolar ile piyasaya sürüleceği kaydedildi. Sektörün dev isimlerinden Apple ise MWC’ye bu yıl da sadece gözlemci olarak katılarak, pazarda kendini ayrı tutma tercihini sürdürdü.

Bu arada kongrenin en medyatik isimleri, Facebook’un WhatsApp’ı satın aldığını açıklamasından sonra Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg ve WhatsApp’ın eş kurucularından Jan Koum olarak ön plana çıktı.

– “Kongre Barcelona’ya 350 milyon eurodan fazla gelir getirecek”

Öte yandan MWC ile anlaşması gereği 2018 yılına kadar bu kongreye ev sahipliği yapacak Barcelona kenti, bir kez daha kongrenin ekonomik katkılarından faydalandı. Barcelona belediyesi kaynakları, kongrenin kente sağlayacağı ekonomik gelirin 350 milyon avrodan fazla olacağını söyledi. MWC dolayısıyla Barcelona’daki otellerin doluluk oranı yüzde 91,3 olarak açıklandı, 7 bin 220 kişiye de geçici iş olanağı sağlandığı ifade edildi.

Bütün bunlara rağmen ülkede yaşanan ekonomik krizin etkisiyle protestolar ve grevler bir kez daha MWC’nin olduğu güne denk getirildi. Kamu ulaşım sektöründe yapılan zamları protesto etmek için Barcelona’daki metro, banliyö trenleri ve otobüslerde sabah saatlerinde greve gidildi ve küçük çaplı aksaklıklar yaşandı.

Güvenliği sağlamak için kentte bin 900 polis görevlendirildi. Ayrıca kongre alanında bin 200 noktaya wireless internet bağlantısı kurulduğu, 14 kilometrelik fiber optik ve 52 kilometrelik kablolu bağlantı ağı oluşturulduğu, wireless’ın hızının 10 bin Mbps (5 bin yükleme, 5 bin indirme) olacağı bildirildi.
Kaynak:CNN Türk

Share