Bilime en çok Çin yatırım yapıyor

Fields ödülü sahibi matematikçi Cedric Vilani, Bilime Avrupa’nın değil Çin’in yatırım yaptığını söyledi.
cin-teknoloji

AB Bilimsel Araştırmalar Kurulu üyesi ve matematik dalında Nobel’e eşdeğer Fields ödülü sahibi matematikçi Cedric Vilani, Avrupa’nın bilime ve araştırmaya yatırım yapmaktan hoşlanmadığını belirterek, Çin’in ise bu konuda takdir edilen bir öngörüye sahip olduğunu kaydetti.

France 24″ Fransız televizyon kanalı, 23 Ekim 2016 Pazar akşamı, ana haber bülteninde, AB’nin ilgili komisyonunun Bilimsel Araştırmalar için oluşturduğu uzmanlar kurulu üyelerinden Cedric Villani ile yapılan bir röportajı yayınladı. Villani, matematik dalının Nobel’i ile eşdeğer Fields ödülü sahibi bir matematikçi.

Bu uzmanın söylediğine göre, Avrupa ülkeleri bilime ve araştırmaya yatırım yapmaktan pek hoşlanmıyor. Politikacılar, kısa dönemde somut getiri sağlamayan bu tür yatırım yerine, görünürlüğü olan örneğin “imar” gibi alanlara fon yönlendirmeyi tercih ediyorlar. Bilim geliştirme kurulunun elde ettiği bütçe, “hatırı sayılır” tutarda olabilmekle birlikte, maliyeden sorumlu yetkililerden adeta zorla koparılıyor.

Bu arada Villani’nin ısrarla altını çizdiği konu, bu alanın ülkenin ve gelecekteki kuşakların refahı için ne denli yaşamsal olduğunu gören tek ülkenin “Çin” olması. Çin’in, bütün diğer ülkeleri aşan önemdeki tutarları bilimin geliştirilmesine seferber etmesi, bu ülkeye müreffeh bir gelecek hazırlıyor. Villani, Çin yönetiminin, bu açıdan takdir edilesi bir öngörüye sahip olduğunu vurguladı.

Share