Büyük sır sonunda aydınlandı

Arılar nasıl bu kadar hızlı kanat çırpabiliyorlar?

Büyük sır sonunda aydınlandı

Büyük sır sonunda aydınlandı

Uçabilen birçok böcek, havada kanatlarını saniyede ortalama 600 defa çırpabiliyor. Bu kadar hızlı hareket etmeleri, arı gibi böceklerin nasıl bir aerobatik yeteneğe sahip olduğunu gözlemlememizi çıplak gözle imkansız kılıyor.

Yaban arılarının nasıl bir uçuş mekanizmasına sahip olduğunu anlamak isteyen iki Japon araştırmacı, saniyede 5000 bin karelik çekim yaparak küçük canlının kanat çırpma hareketini net bir şekilde yakalamayı başardı.

Japonya’nın Senkrotron Radyasyon Araştırma Araştırma Enstitüsü’nden Hiroyuki Iwamoto ve Naoto Yagi, omurgalılar üzerinde üç yıl süren araştırmalarında, motor siniler tarafından salınan kalsiyum iyonların, kasların daralmasına yol açtığını tespit etti.

X-RAY ALTINDA GÖZLEMLENDİ

Science dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, motor nöronlar tarafından salınan proteinler, kuyruk ucu ve diğer kısımları kasılmasını sağlıyor. Ancak kanat hareketinin, aşırı hızlı olmasının altında ne tür bir etken yattığı hala kesin değil.

Bu sırrı çözmek isteyen Japon araştırmacılar, X-ray altında bir deney tübüne koydukları yaban arısını inceledi. Arkadan aydınlatılan deney tübündeki arının başı ve kuyruğuna bakacak şekilde iki kamera yerleştiren Iwamoto ve Yagi, saniyede 5000 bin karelik çekimle arının X-ray difraksiyon hareketlerini yakaladı. Ortaya, kanat hareketinin nasıl gerçekleştiğini gösteren çok net bir görüntü çıktı.

Phys.org sitesinin haberine göre, miyozin proteini, hem kasların yön kazanmasına, hem de arının vücudunun kasılmasını sağlıyor, böylece kanat hareketinin temelini oluştan etken olarak beliriyor.
Kaynak:ntvmsnbc

Share