Çelikten daha dayanıklı cam

Bilimin son zaferi: Bir camın çelikten bile daha dayanıklı olabileceği hiç aklınıza gelir miydi?

California Teknoloji Enstitüsü ve Lawrence Berkeley Ulusal Laboratuvarı’nın ortaklaşa çalışması, dünyanın en güçlü maddesini ortaya çıkarttı. Üstelik bu madde bir cam. Araştırmanın lideri Robert Ritchie bu camın çelikten bile daha güçlü ve dayanıklı olduğunu söylüyor.

Çelikten dayanıklı cam

Çelikten dayanıklı cam

Cam maddeler, kristal olmayan amorf yapıları nedeniyle güçlü ancak bir yandan da kırılgandırlar. Bu şekildeki maddeler herhangi bir yerde oluşan çatlağın hızla ilerlemesine yol açar. Bunun önüne geçebilmek için araştırma ekibi DH3 adını verdikleri bir tasarımı hayata geçirdiler. Araştırmacıların camda kullandığı ikinci kristalin bölüm, oluşan çatlakların oldukları yerde kalmasını ve yayılmamasını sağladı. Ancak araştırmacıların hedefi daha büyüktü.

İki teknoloji enstitüsünden ortaklaşa çalışan araştırma ekipleri bu sefer hasara daha dayanıklı yeni camı meydana getirdiler. Palladyumun mikroalaşımlarından oluşan bu yeni camın DH3’ten farkı plastik özelliğinin daha da fazla olması. Bu şekilde cam hem hasarı aldıktan sonra bükülüyor daha sonra kendi halini alıyor hem de oluşabilecek bir çatlama ilerleyemiyor.

Share