Dahi çocuk kazandı sonunda!

Apple, devrim gibi buluşlarıyla ezeli rakibi Microsoft’u geçip 1 numaralı teknoloji şirketi oldu

İPHONE, iPod, iPad’in yaratıcısı Apple’ın piyasa değeri, en büyük rakibi Microsoft’u geçti. Dahi çocuk Steve Jobs’ın Apple’ı, 222 milyar dolarla en değerli teknoloji şirketi unvanını aldı. Hisseleri yüzde 4 düşen Microsoft ise 219 milyar dolarda kaldı. Apple, yazılım devi Microsoft’u sadece 1989’da geçebilmişti. Ne ilginçtir, 1999’da batmak üzere olan Apple’ı 150 milyon dolar destekle Microsoft kurtarmıştı

ABD’li Apple, dünyanın en zengin ikinci adamı Bill Gates’in kurduğu Microsoft’u tahtından indirerek, dünyanın en büyük teknoloji şirketi oldu. Apple’ın piyasa değeri 1989 yılından bu yana ilk kez Microsoft’u geçti. Önceki gün Nasdaq Endeksi’nde Apple’ın hissesi yüzde 2.4 artarken, Microsoft yüzde 4 değer yitirdi. Bu rakamlara göre Apple’ın piyasa değeri 222 milyar dolara yükselirken, Microsoft 219 milyar dolarda kaldı.

Apple böylece 1997’de CEO’luk koltuğuna oturan Steve Jobs’la birlikte 13 yıl içinde piyasa değerini 62 kat artırdı.

13 yıl önce şirketin borsadaki hisse senedinin değeri sadece 4 dolardı (piyasa değeri 3.6 milyar). Şimdi ise 250 dolara kadar çıktı. Apple, Nasdaq’ta gösterdiği performansla ABD genelinde de ikinci sıraya çıktı. Şirket, 280 milyar dolar piyasa değerine sahip petrol devi ExxonMobil’i takip etti. Apple’ın piyasa değeri en son 19 Aralık 1989’da Microsoft’u geçmişti. Daha sonraki dönemde iflas noktasına gelen Apple, 1997’de Microsoft’un firmaya yaptığı 150 milyon dolarlık yatırımla batmaktan kurtuldu. O yıllarda Microsoft’un piyasa değeri, Apple’ın 5 katıydı.

pple, devrim gibi buluşlarıyla ezeli rakibi Microsoft’u geçip 1 numaralı teknoloji şirketi oldu

pple, devrim gibi buluşlarıyla ezeli rakibi Microsoft’u geçip 1 numaralı teknoloji şirketi oldu

Jobs 12 yıl sonra döndü

Peki Apple en üst seviyeye nasıl geldi? Dahi çocuk Steve Jobs’ın 1985’te ayrıldığı eski şirketi Apple’a CEO olarak geri dönmesiyle, teknoloji dünyasında devrimler başladı. Şirket 1998’de iMac masaüstü bilgisayarı pazara sundu. Onun arkasından tarihler 2001’i gösterdiğinde müzik dünyasında devrim yapan portatif dijital müzikçalar iPod, satışa çıktı. Jobs yönetimindeki Apple artık şeytanın bacağını kırmıştı. Şirket hızla yükselişe geçti. iPod’un üzerine dijital ortamda şarkı indirilebilen iTunes şirketi ortaya çıktı ve perakende müzik pazarını kısa sürede ele geçirdi. Apple, 2006 yılında dizüstü bilgisayar tasarım ve donanımını tamamen yenileyerek MacBook serisini piyasaya sürdü.

Her alanda devrim yaptı

O dönemlerde amansız hastalıkla boğuşan Steve Jobs, durmuyordu ve müzikte gerçekleştirdiği devrimi telekomünikasyon alanına taşıdı. 2007’de iPhone tanıtıldı. Bu yeni cep telefonu modeli, Apple’ın satışlarını ve değerini katlamasını sağladı. iPhone, dokunmatik ekranlı akıllı telefonların öncüsü oldu. iPhone, kendisi tarafından geliştirilen kolay arayüzü, çoklu dokunma özelliği ve uygulama mağazasıyla efsane haline geldi. iPhone’un başarısı üzerine diğer cep telefonu üreticileri de dokunmatik ekranlı akıllı telefonlar tasarlamaya başladı.

Apple’ın son bombası ise kısa süre önce ABD’de satışa sunulan tablet bilgisayar iPad oldu. Mart’ta ABD’de piyasaya sürülen iPad, sadece bir ayda 1 milyon adet satarak mobil internet ve iletişimde yeni bir dönemi başlattı.

Apple’ın 4 dolarlık hisselerini 13 yılda 250 dolara çıkardı…

APPLE piyasa değerinin yanı sıra yılın ilk çeyreğinde gösterdiği performansla da dikkat çekti. Şirketin cirosu Ocak-Mart döneminde yüzde 49 oranında artış göstererek 13.5 milyar dolara çıktı. ABD’li şirketin kârı da 3.07 milyar dolara yükseldi. Geçen yılın aynı döneminde bu rakam 1.62 milyar dolardı. Apple ilk 3 ayda 10.9 milyon adet iPod, 2.9 milyon Mac, 8.7 milyon adet iPhone satmayı başardı.

Share