Denizdelen

Malezyalı bir mimar, geleceğin gökdeleni olarak tanımlanan “denizdelen”i tasarladı.

Sıradan gökdelenlerin aksine denizdelen, gökyüzüne değil okyanusun derinliklerine doğru uzanıyor

Denizdelen

Kendi kendine yetiyor

* Malezyalı mimar Sarly Adre bin Sarkum’un tasarladığı ancak henüz hayata geçirilmeyen yapı suyun içinde yüzen bir nilüfer gibi gözüküyor. Yalnızca bazı katların suyun üzerinde olduğu binada geri kalan herşey suyun altında yer alıyor. Suda dikey olarak duran binanın desteğini uzun sarmaşıklara benzeyen yapılar sağlıyor. Kendi elektrik ve gıda ihtiyacını karşılayan çevredostu yapıda yalnızca rüzgar, güneş ve dalga enerjisi kullanılacak.

Empire State yüksekliğinde

* Binanın dengesini sağlayan uzantılar aynı zamanda kinetik enerji sayesinde enerji de üretecek. Sarkum, tasarımını 5 yıldır geleceğin gökdelen projeleri için özel bir yarışma düzenleyen eVolo mimarlık dergisi için tanıttı. Binanın binlerce kişiye ev ve işyeri sağlayabileceği tahmin ediliyor. Bir zamanlar dünyanın en yüksek binası olan New York’taki Empire State binası kadar yani 381 metre yüksekliğinde olabileceği hesaplanıyor.

Sarkum’un tasarımını hayata geçirmek şimdilik uzak bir olasılık gibi görünüyor ancak birçok uzman küresel ısınmanın gelecekte insanlığı bu şekilde yaşamaya zorlayabileceğini öne sürüyor.

Share