Deprem Cihazı??!

Eğer doğruysa yaşadık! Önceki akşam Marmara Denizi’nde meydana gelen 4.4’lük depremin ardından dün, deprem uzmanı Prof. Dr. Ahmet Ercan’dan inanması biraz zor ama sevindirici bir iddia geldi: “Elimizde 4.5’ten büyük depremleri 3-5 gün önceden haber veren bir cihaz var. Benim Türkiye Başkanı olduğum Ülkeler Deprem Kestirme Ağı, bu cihazı dünyada üç yerde denedi. Atropatena adlı cihazı İstanbul’a da kuracağız”.

Ve huzurlarınızda depremi 5 gün önceden bilen ATROPATENA!

Ve huzurlarınızda depremi 5 gün önceden bilen ATROPATENA!

Önceki akşam meydana gelen 4.4’lük deprem yüreğimizi yine ağzımıza getirdi. İstanbul’luları sokağa döken sarsıntı, bu büyük felaket karşısındaki çaresizliğimizi bir kez daha ortaya koydu. Ancak İTÜ Maden Fakültesi Jeofizik Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Ercan, depremler karşısında o kadar da çaresiz olmadığımızı iddia etti. Ercan öyle bir cihazdan bahsetti ki, yüreklere su serpti. İşte Ercan’ın ağzından ‘müthiş’ cihaz!

‘3 ülkede başarılı oldu’

“Türkiye Başkanlığı’nı yürüttüğüm Ülkeler Deprem Kestirme Ağı (GNFE), bu cihaza imza attı. 4.5’lik depremleri en az 3, en fazla 5 gün önceden bilen Atropatena’yı Azerbaycan, Pakistan ve Endonezya’daki 3 istasyonda denedik ve yüzde 95’lik başarı sağladık. Türkiye boyutunda bir ülkede bu cihazdan en az 3 tane olması gerekiyor. Biz İstanbul dışında Trabzon, Antalya ve Mardin gibi depremsiz bölgelerde, 4 Atropatena istasyonu kurmayı düşünüyoruz. Sismometreler deprem odağına yakın yerlere konulur. Atropatena ise tersine odaktan uzağa kuruluyor. Mevcut deprem ölçerler fay kırıldıktan sonra ölçerken, Atropatena depremi fay kırılmadan önce ölçüyor.”

‘Nasıl çalışıyor?’

“Cihaz, gerilme dalgasını ölçüyor. Fiziki olarak baktığınızda yerin ağırlığını ölçüyor. Gerilme dalgalarının yayılması, bir solucanın büzülüp açılması gibidir. Bu dalgalar önce deprem olacak ocakta başlıyor ve çevresine yayılıyor. Yani deprem olmadan önce deprem bölgesi ve çevresi mikron ölçeğinde sallanmaya başlıyor. Bu küçüklükteki değerleri yüksek frekanslı dalgaları ölçen sismometreler ölçemiyor. Cihaz kütle sıkışmasının yaratmış olduğu yer çekimindeki değişiklikleri ölçüyor.”

‘Kasım sonu İstanbul’da’

“Türkiye’de bu aletlerin üretimini yapmaya başlıyoruz. Kasım sonunda ilk aleti İstanbul Ataşehir’e kuracağız. Diğer ülkeler için üretimin Türkiye’de yapılması kararını da aldık ve anlaşmasını imzaladık.”

DipNOT: Yunanca bir kelime olan Atropatena M.Ö. 4. yüzyılda İran Azerbaycanı ve İran Kürdistanı olarak bilinen bölgede kurulmuş eski bir krallık. Azerbaycan’ın adı da Atropatena’dan geliyor.

Share