Devlet herkesin bilgisayarını an be an takip edecek!

Uluslararası Antalya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Savaş Bozbel, tasarı halindeki Fikir ve Sanat Eserleri Kanunu’nun yasalaşması halinde internetten müzik indirenlerin IP adreslerinin Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı (TİB) tarafından akredite edilmiş yazılım vasıtasıyla tespit edileceğini belirtti ve ekledi: “Yani kanun koyucu sizin bilgisayarınıza casus yazılım gönderecek. Buna sistem müsaade edecek. Erişim sağlayanlar müsaade etmek zorunda kalacak”.

Devlet herkesin bilgisayarını an be an takip edecek!

Devlet herkesin bilgisayarını an be an takip edecek!

Yani…

Devlet, herkesin bilgisayarını “korsanla mücadele” kılıfı altında kontrol edecek.

Big Brother (Büyük Birader) evinizin içinde olacak.

Siz farketmeden bilgisayarınızda hangi sayfalara girdiğiniz, neleri okuduğunuz, yazışmalarınız vs. hepsi devletin kontrolü altında olacak.

Ve hatta, eğer kötüye kullanılırsa bu casus yazılım vasıtasıyla, bilgisayarınıza bilmediğiniz dosyalar da konabilecek…

Tıpkı Odatv davasında olduğu gibi…

Peki devlet eliyle bilgisayarlarımıza yerleşecek casus yazılım bizim için bir tehdit mi?

Hürriyet gazetesi bilişim yazarları ve hukukçulara sordu.

“BÖYLE BİR TASARI YASALAŞAMAZ”

Casus yazılım bilgisayarlara yüklenme maddesi henüz tasarıda yer alsa da, devletin bilgisayarları takibe alan casus yazılımı bilişim camiasında da büyük ses getirdi. ‘Böylesi bir programın sadece bilgisayarlardaki MP3’leri taraması düşünelemez’ diyen Bilişim Avukatı Gökhan Ahi, sadece korsanı önlemek amaçlı görünen yazılımın MP3’leri bulabilmek için bilgisayarlardaki tüm verileri taraması gerektiğine vurgu yapan Ahi, bunun bir gizlilik ihlali olduğunu ve tasarının bu haliyle hiçbir şekilde yasalaşamayacağını söyledi.

“Tasarı bu halde Meclis Genel Kurulu’ndan döner, oradan da dönmezse Cumhurbaşkanlığı’ndan, oradan da dönmezse Anayasa Mahkemesi’nden döner. Çünkü tasarı bu haliyle düpedüz anayasaya aykırı.” diyen Ahi, böyle bir şeyin yasalaşması halinde de korsanın önüne geçilemeyeceğini söyledi ve sözlerini şöyle noktaladı: “Eğer casus yazılımın bilgisayarlara inmesi resmiyet kazanırsa bu sefer bir kampanya başlatılır ve kullanıcıların bu casustan nasıl korunabileceğinin yollarını anlatan tonla makale görürsünüz internet sitelerinde. O zaman da kimseyi izleyemez hale gelirsiniz.”

“İNSANLAR ESKİSİ GİBİ KORSAN MÜZİK İNDİRMİYOR”

Söz konusu tasarı için “Bilgisayarların izlenmesi için bir bahane” diyen PCNet Yayın Yönetmeni Erdal Kaplanseren, insanları izleyebilmeyi kolaylaştırmak için yasal zemin hazırlandığını belirtti ve sözlerini şöyle sürdürdü: “İnsanlar eskisi gibi korsan MP3 indirmekle uğraşmıyor; müziklerin çoğu ücretsiz ve seçenekler arttı. İnsanlar artık internetten film bile indirmiyor, online izliyorlar. Trend indirmek değil artık anında izlemek. Türkiye’de yerli yabancı online müzik servislerinde herkes istediği şarkıyı dinleyebiliyor. Korsan müzik indirme konusunda abartılacak bir durum yok. Lisanssız olarak film müzik indirme siteleriyle uğraşmalılar.”

“CASUS PROGRAM YERİNE KORSANI ÖNLEMENİN DAHA PRATİK YOLLARI VAR”

CHIP Online Yayın Yönetmeni Cenk Tarhan, illegal olarak MP3 indirmenin elbette kötü bir şey olduğunu; ancak devletin casus yazılım kullanmak yerine çok daha pratik yollara başvurabileceğini hatırlattı ve şu sözleri kaydetti: “Devlet isterse internet servis sağlayıcılarının kayıtlarına bakaran kullanıcıların hangi siteye girdiğini, hangi dosyaları indirdiğini anında görebilir ve illegal bir durum söz konusuysa bu kayıtları delil olarak kullanabilir.”

Kaynak:Odatv.com

Share