Geleceğin Mühendisliği:Mekatronik

Türkiye’nin gözdesi, Mekatronik Mühendisliği

Mekatronik, Mekanik ve Elektronik (İngilizce mechanics ve electronics) kelimelerinin uygun bir şekilde birleştirilmesinden oluşmuştur ve ilk kez Japonya’da kullanılmıştır. Mekatronik, Makine, Elektronik, yazılım ve kontrol mühendisliğine dayanan, çok kontrollü bir mühendislik dalıdır.

Mekanik ve Elektronik bileşenlerden oluşan, verileri algılayıcıları (sensörler) yardımıyla çevre ortamdan algılayan, toplamış olduğu bu verileri kontrol donanımları (mikroişlemciler v.s.) ve hafızasındaki yazılımlar marifetiyle yorumlayan ve gerekli kararları alabilen, tahrik elemanları (aktüatörler) ile de gerekli tepkileri veren tüm makineler, cihazlar ve sistemler birer mekatronik sistemlerdir.

Algılayabilen, ölçebilen, karar verebilen ve bu karar yönünde hareket edebilen otomatik makineler (yani mekatronik sistemler) savunma sanayiinde, güvenlik sistemlerinde, Otomobil, Uçak, Helikopter, Makine sanayinde, endüstriyel otomasyon sistemlerinde, tıpta, tarımda, bankacılıkta, madencilikte ve birçok alanda kullanılmakta ve her geçen gün kullanım alanı artmaktadır.

mekatronik

Günümüzde yaygın olarak kullanılan gece görüş sistemleri, mayın tarama robotları, otomatik stoklama sistemleri, fotoğraf makinaları, videolar, çamaşır-bulaşık makinaları, bankamatikler gibi sistemler ve ürünler birer mekatronik sistemlerdir.

Mekatronik Mühendisliği:

4 yıllık lisans programıdır. Artık birçok üniversitede Mühendislik fakültelerinde bunun yanı sıra Teknoloji fakültelerinde bulunmaktadır. Ayrıca 2 yıllık Mekatronik önlisans programı da mevcuttur.

Mekatronik deyince akla ne gelmeli;

Otomasyon + Robotik + Mekanik + Elektronik + Elektrik + Makina + Bilgisayar + Yazılım + Kontrol

Mekatronikmuhendisligi.com’un Amacı Nedir?

Mekatronikmuhendisligi.com sitesi 2010 yılında Ömer Yasin Adıgüzel’in girişimi ile Blog site olarak kurulmuş ilerleyen zamanlarda buna forum sayfası da eklenmiştir.

Forum açıldıktan sonra Fahri Yasin Ayas, Bilal Ünalmış, Ahmet Yasin Civan, Hakan Başargan arkadaşlarımın büyük çabaları ile çok hızlı bir şekilde ilerleme kaydettik. Bu platformun kurulma amacı Türkiye’de yeni olan mekatronik mühendisliğini hem türk halkına tanıtma hem bölümü kazanmak isteyen lise öğrencilerine yardımcı olamak ve asıl hedefi olan mekatronik ve mekatronik mühendisliği okuyan öğrencilerin bir araya getirerek bilgi alışverişi yardımlaşma gibi konuları bu site üzerinden gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır.

Şuan iki sitemizin aylık ziyaretçisi ortalama 12.000 üzerindededir. Forum sitemizde 4.300’ü aşkın üyemizle “Bilgi paylaştıkça çoğalır” cümlesinin çerçevesinde çalışmalarımıza devam ediyoruz.

web sitesi: Mekatronikmuhendisligi.com

 

Basın Bültenidir

Share