Güneş enerjili uçak rekor için havalandı!

Güneş enerjisiyle dünya çevresinde uçmak üzere tasarlanan Solar Impulse, Büyük Okyanus’u aşmak amacıyla yeniden havalandı.

Pazar gecesi Türkiye Saatiyle 21:03’te Japonya’nın Nagoya havaalanından kalkan Solar Impulse’ın 120 saatlik bir yolculuktan sonra Hawaii’ye inmesi planlanıyor.

solar-impulse-ucak

Uçakla ilgili gelişmelerin aktarıldığı internet sayfasında, yolculuğun en uzun kısmına başlayan pilot Andre Borschberg’in “dönüşü olmayan noktaya ulaştığı ve şimdi 5 gün 5 gece sürecek uçuşu tamamlaması gerektiği” kaydedildi.
Yani hava koşullarının değişmesi halinde bile Borschberg’in Japonya‘ya dönme seçeneği kalmadı.

Pilotun acil bir durumda inebileceği bir toprak parçası olmaması nedeniyle bu uçuş risk taşıyor. Ancak uçuş ekibi hava koşullarının iyi olduğunu ve Borschberg’in hedefine ulaşacağından emin olduklarını belirtiyor.

Solar Impulse ekibi, Büyük Okyanus üzerindeki hava koşullarının uygun olması için yaklaşık iki aydır beklemekteydi.

Büyük Okyanus‘u aşmak üzere girişilen ilk deneme, hava durumundaki değişiklik üzerine kısa kesilmiş ve uçak planlanmayan bir iniş yapmak zorunda kalmıştı.

Geçen Salı günü yapılması planlanan uçuş da, yine hava koşullarıyla ilgili kaygılar yüzünden son dakikada iptal edildi. Pilot bu son girişimi başarıyla tamamlarsa bu, havacılık tarihinin en uzun süreli tek kişilik uçuşu olacak.
Aynı zamanda sadece güneş enerjisiyle çalışan bir uçağın katettiği en uzun mesafe gerçekleştirilmiş olacak.

Gecikmeler ilerki aşamaları etkileyebilir

Büyük Okyanus’u aşma, Solar Impulse’ın dünya turunun sekizinci ayağını oluşturuyor.

17 bin güneş pili taşıyan deneysel uçak sadece güneş enerjisiyle çalışıyor. Okyanus üzerindeyken pillerini yeterince dolduramaması ve geceyi tamamlayamaması halinde İsviçreli pilot uçuşa son vermek zorunda kalacak.
Böyle bir olasılık için eğitilmiş olan Borschberg, yanında bir lastik bot ve birkaç gün yetecek yiyecek taşıyor.

Andre Borschberg uçuş boyunca, telefon kulübesi boyutlarındaki kabinde, pilot koltuğuna kemerle bağlı halde kalmak zorunda.
Yolculuk süresince yalnızca 20’şer dakika sürelerle uyuklamasına izin verilecek. Borschberg, uçuşun daha rahat geçmesi amacıyla yoga ve meditasyona başvuracağını söyledi.

Yolculuğun bu ayağı başarılı olursa, Hawaii’den Amerika kıyısına ulaşmak için yapılacak uçuşu Bertrand Piccard gerçekleştirecek.

Solar Impulse, daha sonra Kuzey Amerika boyunca yoluna devam edcecek ve ardından Atlas Okyanusu’nu aşmaya çalışacak. Ancak gecikmeler uçuşun ilerki aşamalarını etkileyebilir.
İdeal koşullarda Solar Impulse’ın, kasırga mevsiminin doruğa ulaşacağı Ağustos ayından önce Atlas Okyanusu’nu aşması gerekiyor.

Share