• Home »
  • Teknoloji »
  • Hacker’lar Japon Sony’yi dize getirdi, Ankara’yı ‘teğet geçti’

Hacker’lar Japon Sony’yi dize getirdi, Ankara’yı ‘teğet geçti’

Hacker’lar Japon Sony’yi dize getirdi, Ankara’yı ‘teğet geçti’
Mastercard, Visa ve Sony’nin sistemlerini çökerten Anonymous adlı bilgisayar korsanları Türkiye’de TİB’i çökertme girişimine başarısız bir başlangıç yaptı. TİB, sürekli sunucu değiştirerek saldırıdan korundu.

Hacker’lar Japon Sony’yi dize getirdi, Ankara’yı ‘teğet geçti’

Hacker’lar Japon Sony’yi dize getirdi, Ankara’yı ‘teğet geçti’

Hacker’lar Japon Sony’yi dize getirdi, Ankara’yı ‘teğet geçti’

Kimliğini gizleyen ve yalnızca ortak belirlenen hedefe birlikte saldıran uluslararası hacker (bilgisayar korsanı) grubu Anonymous (Anonim) internette özgürlük adına Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı’nın (TİB) internet sitesine dün saat 18:00’da yapacağını duyurduğu saldırıda başarısız sonuç aldı. Saatler 18:15’i gösterdiğinde ara ara kesinti yaşanan tib.gov.tr sitesinin, sürekli değiştirilen server’lar (sunucu) sayesinde ayakta kaldığı gözlendi.
Böylece son olarak Japon elektronik devi Sony’yi deviren bilgisayar korsanları “Bizler anonimiz. Bizler çoğunluğuz. Bağışlamayız. Unutmayız. Bizi bekleyin!” diye başlattığı Türkiye operasyonuna başarısız bir giriş yaptı. TİB’i içinde barındıran BTK’nın sitesi de yoğun saldırı aldı, ara ara sıkıntı yaşansa da saat 18:30’u gösterdiğinde her iki sitenin de ayakta kaldığı gözlendi.

İletişimini sıkı yürüttüler
Birkaç gün önce internette yayımladıkları video ile Türkiye’ye saldırı tarihini açıklayan (9 Haziran saat 18:00) grup, operasyonun adına “Operation Turkey” (OpTurkey-Türkiye operasyonu) adını verdi. Yayımlanan bu bildiride saldırının 22 Ağustos’ta TİB eliyle Türkiye’de uygulamaya konacak olan filtre uygulamasına karşı konumlandığı belirtildi. Anonymous’un hedefleri arasında bazı siyasi partilerin web sayfaları, Devlet Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü ile SGK’nın internet siteleri de yer aldı.
Operation Turkey, OpTurkey adlarıyla Twitter gibi sosyal ağlar ve IRC gibi ‘chat’ sitelerinde TİB’e saldırıyı organize eden grup, bu atağa katılacakların kimliklerinin ortaya çıkmaması adına da yol gösterici adımlar attı. Bunun için saldırı sisteminin Türkçe versiyonu hazırlanırken, açılan Twitter hesabında da operasyon Türkçe yönlendirildi. Saldırının yüzlerce hatta binlerce bilgisayardan DDos yöntemiyle yapılacağı, bu sayede TİB’in sisteminin çökertileceği belirtildi.

Anonymous, chat’te çöktü
Türkiye’yi tehdit eden Anonymous’a ait olduğu öne sürülen internet sitesi anonnews.org’a Türkiye’den erişim mümkün olmuyor. TİB’in yasal olarak ‘kapatma’ yazısı yer almadığından, sitenin Türk hacker’lar tarafından çökertildiği konuşuluyor. Birçok yerli hacker sitesi bu yönde açıklama yaptı.
Bu arada Türk hacker’lar dün saat 18.00’a 5 dakika kala Anonymous’un IRC chat hattını çökerttiklerini duyurdu. Bunun ardından Anonymous geçici süreyle bu kanaldan ileşitim yürütemedi.

Seçimde YSK’ya saldırı yok…
Anonymous grubunun Türkiye’deki seçimler sırasında YSK’nın sistemini de çökerteceği iddia edildi. Bunun ardından Anonymous, Türkiye’deki interneti çöketmek veya Yüksek Seçim Kurulu’na saldırmak gibi bir amaçları olmadığını bildirdi.

Hedef belirleniyor ‘gönüllü zombi’ler saldırıya geçiyor
Hacker’lar DDoS saldırılarında ‘ zombi’ haline getirdikleri bilgisayarları kullanıyorlar. Anonymous’un saldırılarında ise ’gönüllü zombi’ bilgisayarlar saldırıda aktif rol alıyor. Gönüllü zombi olabilmek için dileyen kullanıcı internetten bilgisayarına bir program yükletiyor ve bu programı özel bir sistem (IRC) üzerinden hedef olarak seçilen sitelere saldırı için yönlendiriyor.
Siber saldırı sırasında kendi IP adresleri yerine VPN (Sanal Paylaşımlı Ağ) üzerinden IP adreslerini sürekli değiştiren grup üyeleri bu sayede takip edilmemeyi başarıyor. Ananymous grubu bu sistemi kullanmak isteyen kullanıcıların takip edilmemesi adına ne yapmaları gerektiğini de adım adım web sitesi ve diğer ağlar yoluyla anlatıyor.

Anonymous kimdir?
2003’ten bu yana aktif olan grup, kimliği gizli birçok internet kullanıcısından oluşuyor. Bu grubu genç bir internet tutkununun 4Chan adlı forumla başlattı. Grup özellikle internet üzerinde serbest bilgi paylaşımının ve iletişimin engellendiği durumlarda toplu eylemler gerçekleştiriyor. Anonyomus sisteminde 100 bine yakın bilgisayar olduğu belirtiliyor.
Bu grup 2008’den bu yana internet özgürlüklerini kısıtlayan devlet ve kurumlara karşı protesto ve duruşlarıyla ‘demokrat-hackerlar’ olarak adlandırılıyor. Anonymous, ABD ’nin gizli diplomatik belgelerini yayımlayan WikiLeaks’e destek verdi. Paypal, Visa ve Mastercard gibi online ödeme ve kredi kartı firmalarına karşı saldırı yaptı. Son olarak da Sony’nin online oyun sistemlerine büyük çaplı saldırılar düzenledi.

Neden bu maske?
Yüzlerini ve kimliklerini saklayan Anonymous grubu üyeleri, “V for Vendetta” çizgi romanındaki “V” karakterinin kullandığı maskeyi takıyor. Bu karakterin geçmişi ise 1605’te İngiltere’nin başkenti Londra’da Parlamento Binası’nı havaya uçurmakla görevli isim olan Guy Fawkes’a dayanıyor.

Operasyon dakika, dakika Twitter’da
Twitter’da gün boyu binlerce kullanıcı attıkları onbinlerce Tweet ile bu hareketin adeta bir parçası oldu. Eyleme dakikalar kala atılan Tweet sayısında ciddi artış yaşandı.

Share