İnsansız hava araçlarını hack’leyen robot

ABD, gelecekte postalarını bile insansız hava araçlarıyla taşımayı planlarken, hacker’lar bu planların ne kadar riskli olduğunu ortaya koyan ilk örneği gözler önüne serdi. Bir hacker tarafından geliştirilen ‘SkyJack’, insansız hava araçlarını uçuş esnasında konrolünü ele geçiriyor.

SkyJack drone

SkyJack drone

Askeri ve istihbarat amaçlı kullanım için geliştirilen insansız hava araçları, kamu alanına adım atmak konusunda zorluk çekeçeğe benziyor. Amazon’un kargoları ‘drone’larla ulaştırmayı amaçlayan projesini duyurmasından kısa bir süre sonra, hacker Samy Kankar uyarı nitelikli bir icat tanıttı.

Parrot AR.Drone 2 modelinden geliştirilen SkyJack adlı drone, insansız hava araçlarını uçuş esnasında gönderdiği kablosuz sinyallerle kontrol altına alıyor.

Adını 2005 yılında MySpace’i çökerten hacker saldırısıyla duyuran ve sonrasında kredi kartları dahil birçok alanda güvenlik açıkları tespit eden güvenlik araştırmacısı Kamkar, SkyJack’i dünyanın en küçük bilgisayarı Raspberry Pi ile çalıştırıyor. USB batarya ve iki kablosuz adaptör kullandığı hava aracına yüklediği program ise Linux tabanlı ve drone’ları yoldan çıkarmak için geliştirilmiş.

NASIL HACK’LİYOR?
SkyJack’in drone’ların başını döndüren siber saldırısı basit bir sürece sahip.

İlk olarak kablosuz adatörlerden biri yakınlardaki kablosuz bağlantıları tespit ediyor ve kapsama alanına giren insansız hava aracının bağlantısını koparıyor. Ardından, diğer adaptör oluşturduğu ağ ile başıboş kalan drone’u kendi ağına bağlıyor.

Sonrasında, ‘zombi drone’ tablet bilgisayar veya dizüstü ile gönderilen Javascript komutlarıyla istenildiği gibi yönlendirilebiliyor. Bu sistem, mobil platforma uygulanabileceği gibi, kapsama alanına bağlı olarak masa başında da kontrol imkanı sunuyor.

Kamkar, YouTube’a yüklediği 7 dakikalık videoda, SkyJack’i nasıl kurduğu ve çalıştırdığını anlatıyor. Sanayi casusları buradan yola çıkıp çok amaçlı drone’lar bile üretebilir…
Kaynak:ntvmsnbc

Share