İzleniyor muyuz?

Apple, Google ve hatta Microsoft: Bizi nasıl izliyorlar, hakkımızda neleri topluyorlar?

Son zamanlarda ortaya çıkan iPhone ve Android’in konum bilgilerini biriktirmesiyle ilgili sorun büyük yankı uyandırdı. Ancak telefon ve konum verilerinden bahsederken iki tamamen farklı konudan söz ediyoruz.

Hürriyet'i Takip Et! Apple, Microsoft ve Google bizi takip mi ediyor

Hürriyet'i Takip Et! Apple, Microsoft ve Google bizi takip mi ediyor

İlk sorun, telefonunuz tarafından yakın baz istasyonları, Wi-Fi hotspot’ları ve olası GPS koordinatları hakkında toplanan ve ardından Apple, Google veya Microsoft’a gönderilen bilgileri kapsıyor. Burada temel olarak tüm şirketler aynı konumda: Hizmetler isteğe bağlı ve verileriniz anonim olarak gönderiliyor.

İkinci ve tamamen farklı olan bir sorun ise konum bilgilerinizin telefonunuzda yerel olarak saklanması. İşte bu noktada Apple’ın bir sorunu var.

Telefonunuzun konum bilgilerini sıklıkla ‘eve’ göndermesinin nedeni, örneğin yerinizi belirlemek için bir uygulama kullandığınızda bunun baz istasyonları ve Wi-Fi hotspot’ları ile kolaylıkla belirlenebilmesi. Apple ve Google, GPS kullandığındızda ek trafik verileri de topluyor ancak Microsoft bunu nasıl gerçekleştirdiği konusunda henüz bir açıklama yapmadı.

Mevcut sorunda iOS’un diğerlerinden farkı

Konum hizmetleriniz etkin durumdaysa telefonunuz sunucusuna geçtiğiniz baz istasyonları ve Wi-Fi hotspot’ları hakkında bilgi gönderecektir. Bu veri anonimdir ancak gönderilen verilere eşsiz bir kimlik atanmaktadır. Microsoft bunu ‘bir kişinin bir konuma 15 kere gitmesi ile 15 kişinin aynı konuma gitmesi arasındaki farkı anlayabiliriz’ şeklinde açıklıyor. Konum hizmetlerini kapatarak verilerinizi göndermemeyi seçmeniz mümkün.

Fark ise verilerin yerel olarak depolanmasında ortaya çıkıyor. Microsoft’a göre Windows Phone sadece son konum noktasını saklıyor. Android, son 200 Wi-Fi hotspot noktasını ve gördüğü son 50 baz istasyonunu depoluyor.

iOS ise konum bilgilerinizi toplamakta rekor kırıyor. Baz istasyonları yoluyla toplanan bilgiler, iOS 4’i yüklediğiniz her yerde sizinle geliyor ve kolaylıkla erişilebiliyor. Bu özelliği kapatmanın şu an bir yolu yok ve şu an için en iyi çözüm, iPhone yedeklerinizi şifrelemek. Özelliğin kapatılamaması ve bize diğerlerinde olduğu gibi herhangi bir bilgi verilmemesi ise onu oldukça farklı, farklı olduğu kadar da garip kılıyor.

Share