Kalabalıktaki kişi sayısı telefonlarla hesaplanabilir mi?

Çok kalabalık bir yerdesiniz ve etrafınızda kaç kişi olduğunu üç aşağı, beş yukarı bilmek istiyorsunuz…

Yeni bir araştırmaya göre, akıllı telefonlar bize bu konuda yardımcı olabilir.

İngiltere’deki Warwick Üniversitesi’nden araştırmacılar, İtalya’nın Milan kentinde, 2 ay boyunca yer bildirimi içeren tweet’leri ve cep telefonu kullanımı miktarını inceledi.

Araştırma yeri olarak bir stadyum ve havaalanı, yani ziyaretçi sayısı bilinen iki yer seçildi.

Daha sonra ziyaretçi sayıları, cep telefonundan yapılan arama ve atılan mesaj, internet kullanım miktarı ve atılan tweet sayılarıyla karşılaştırıldı.

Stadyumdaki 10 maçı takip eden araştırmacılar, 9 maç sonunda elde ettikleri istatistiklerle, 10. maçta cep telefonu kullanımı miktarına bakarak stadyumda kaç kişi olduğunu hesaplamayı başardı.

Tahminler ne kadar doğru?

Araştırmayı yürüten doktora öğrencisi Federico Botta, telefon verilerini dikkat alarak yaptıkları tahmin ve gerçekteki insan sayısı arasında yaklaşık %13’lük bir fark olduğunu söylüyor.

Arşatırmacılar bu hata payının, mevcut kalabalık sayısı hesaplama yöntemlerine göre çok iyi olduğunu düşünüyor.

Geleneksel yöntemler, bir alanın coğrafi büyüklüğüne ve metrekare başına düşen insan sayısına göre tahmin yapıyor.

stadyum-insan-sayisi

Ancak herkesin cep telefonu ya da akıllı telefon kullanmadığı gerçeğini, ya da çok kalabalık yerlerde telefonların çekmediği durumları da göz ardı etmemek gerektiğine dikkat çekiliyor.

Yine de araştırma, ileride, kalabalıktaki insan sayısını daha tutarlı hesaplayabilmek için iyi bir başlangıç noktası olarak görülüyor.(BBC)

Share