Kıldan ince, demirden sağlam icat!

Kıldan ince, demirden kat be kat sağlam örümcek ipeği dünyadaki en güçlü materyallerden biri. Yapay versiyonunu üretmekteyse insanoğlu örümcekler kadar başarılı olamadı… Ta ki bugüne kadar.
orumcek-agi-arastirmasi

Almanya’nın Bayreuth Üniversitesi’nde bilim insanları, insan ve hayvan bağırsağında bulunan bir bakterinin de sayesinde, doğalı kadar güçlü sentetik örümcek ipeğini elde etmeyi başardı.

Profesor Thomas Scheibel ve ekibinin odaklandığı nokta, bu doğa mucizesi ipeğin kendine has gücü ve esnekliği.

Prof. Scheibel, dayanıklılığın, örümceklerin ürettiği liflerin en önemli özelliği olduğunu söylüyor:
“Bu nedenle diğer suni veya doğal liflere oranla örümcek ipeğini ikiye ayırmak için çok daha efor sarf etmek gerekiyor.”

Üretilen yapay ipek doğal ipek kadar güçlü yapıya sahip olmasa dahi, doğalından çok daha esnek. Sağlamlığı ve esnekliğinden kaynaklanan dayanıklılığına da eşdeğer.
yapay-orumcek-agi-yapildi

Şu ana kadar üretilen lif prototipleri ipek kadar yumuşak ve parlak. Tekstil endüstrisinde kullanılan yöntemlerle beyaz olan lifleri farklı renklere boyamak da mümkün. Biyo-uyumluluğu sayesinde de bir çok alanda kullanılması amaçlanıyor.

Prof. Scheibel yapay liflerin şimdilik kozmetik ürünlerde denendiğini belirtiyor:
“Bu liflerin hangi alanlarda kullanılabileceğine dair henüz fikrimiz yok. Kozmetik başta olmak üzere farklı ürünler üzerinde çalışıyoruz. Kozmetik yönünü inceleyerek vücut kremleri geliştirdik ama aynı zamanda, implantların kaplamasında da kullanılabilir. Böylece tıbbi açıdan da faydalı olabilir.”

Scheibel ve ekibinin, yapay örümcek ipeğine giden yolculuğu bununla da sınırlı değil.
yapay-orumcek-agi

Bilim insanları bir sonraki aşamada fare hücreleri ile yapay örümcek ipeğini birleştirerek, kas lifi veya sinir dokusunu oluşturan hücreler elde etmeyi hedefliyor.(Euronews)

Share