Klimalar “nano” ile küçülecek

Nano akışkanlar sayesinde kullanılan klimaların boyutları küçültülecek.
Abant İzzet Baysal Üniversitesinin (AİBÜ) öncülüğünde yürütülen projeyle normal akışkanlara göre yüzde 32 ekstra performans sağlayan nano akışkanlar sayesinde evlerde, iş yerlerinde ve araçlarda kullanılan klimaların boyutları küçültülecek.

Klimalar "nano" ile küçülecek

Klimalar "nano" ile küçülecek

AİBÜ Gerede Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Mehmet Sena Yılmaz’ın koordine edeceği proje kapsamında klimaların daha küçük boyutlarda üretilmesi ve gücünün artırılması amaçlanıyor.

Mehmet Sena Yılmaz, nano akışkanların ısı transferiyle ilgili projenin AİBÜ Bilimsel Araştırma Koordinatörlüğünce desteklendiğini söyledi. Yılmaz, nano akışkanların ısı değiştiricilerin performansını arttırdığına dikkati çekerek, ”Çalışmalarda nano akışkanlı sıvıların normal sıvılara göre yüzde 2,5 ile yüzde 32 arasında performans artışı sağladığı görülmektedir. Bu performans oranında da klimaların boyutları küçültülebilecek. Çalışmalarımız başarılı şekilde sona ererse mevcut ısı değiştiricilerin boyutlarının yüzde 32 civarında küçültülmesiyle aynı performans ve aynı verim elde edilebilecek” dedi. Dünyada nano teknolojiler üzerine çalışan çok sayıda bilim adamı bulunduğunu ifade eden Yılmaz, Rusya’nın ARGE çalışmaları için bir yılda 1,2 milyar dolar, Çin’in de 10 milyar dolar bütçe ayırdığını söyledi.

Avrupa Birliği ve Amerika’daki bilim merkezlerinde nano teknolojiyle ilgili önemli çalışmalar yürütüldüğüne işaret eden Yılmaz, şunları kaydetti: ”Türkiye’de son 10 yıldır bazı çalışmalar yapılmakta, bazı üniversiteler buna öncülük yapmaktadır. Özellikle makine ve tekstil gibi, ısı değiştiricileri gibi birçok alanda çalışmalar var. Ülkeler milyarlarca dolar para harcıyor. Ülkemizde son yıllarda devletin ciddi yatırımları ve yardımları var. Üniversitelere TUBİTAK vasıtasıyla çok kaynak aktarılıyor. Çalışmamız Türkiye’de ilk defa nano sıvıların, nano akışkanların ısı transferi sağlayan ısı değiştiricilerinde kullanılmasını içeriyor. Bu çalışmada Türkiye’de ilk kez ısı değiştiricilerinde nano akışkanlar kullanılacak. Özellikle elektronik aletlerin soğutulmasında ısı değiştiricileri çok büyük yer almaktadır. Projemizde asıl hedef, özellikle hastanelerde kullanılan büyük cihazların, bilgisayar soğutucularının, klimalardaki ve kombilerdeki ısı değiştiricilerinin performansının artırılması ve boyutlarının küçültülmesidir.”

Share