Köpeklerin kökeni kurt DNA’sıyla çözüldü

Yeni keşfedilen bir kurt türüne ait DNA analizi, köpeklerin 40 bin yıl önce kurtlardan ayrılmış olabileceğini tespit etti. Köpeklerin insan tarafından evcilleştirildiği tarih de sanılandan daha eski olabilir.

Bilim insanları, kurtlara ait kemikler üzerinde yapılan analizler sonucunda insanın en iyi dostu köpeğin sanılandan daha eski bir tarihte ortaya çıkmış olabileceğini ortaya çıkardı. Geçmişteki analizlerden elde edilen bilgiler kurt ile köpeklerin 16 bin ila 11 bin yıl önce birbirlerinden ayrılmış olduklarını öne sürmüştü.

En son araştırmada, İsveç Doğal Tarih Müzesi’nden Love Dalen, Rusya‘nın kuzeyindeki Taimyr kentinde bulunan 35 bin yıl öncesine ait bir kurdun genomunu çıkardı. Karbon tarihleme yöntemine göre yapılan analizde, kurt ile köpeklerin zamanla arasında oluşmuş olabilecek genetik farklılıkların tespit edilmesi amaçlandı.

Analizler, kurt ile köpeklerin 27 bin ila 40 bin yıl öncesine uzanan dönemde birbirlerinden ayrıldığına işaret etti. DNA ve arkeolojik delillere dayanan en yeni sonuçlar, köpeklerin insanlarla sanılandan daha uzun bir zamandır yaşadığına işaret etti.

kopekler

Dalen ve ekibi, kuzey bölgelerinde yaşamış olan ilk köpek türlerinin Taimyr kurduyla çiftleşerek soğuğa karşı dirençli yeni türlee de ortaya çıkarmış olabileceğini belirtti. Bu köpek türleri arasında husky, Grönland kızak köpeği, Çin Shar-pei ve Finlandiya spitz türünün olduğu tahmin ediliyor.

Evcilleştirme ne zaman başladı?

Current Biology dergisinde yayımlanan araştırmada, köpeklerin ne zaman ve nasıl ortaya çıkmış olabileceğine dair yeni bilgiler elde edilse de, nasıl evcilleştirildikleri hakkında ipucu bulunamadı.

Bilim insanları, 40 bin yıl öncesine uzanan dönemde değil, ardından gelen binlerce yılda köpeklerin insanlarla yaşamaya başlamış olabileceğini belirtti. Oxford Üniversitesi’nden Laurent Frantz, yaşanan farklılaşmanın ‘iki kurt popülasyonu arasında mı yoksa kurtlar ile köpekler arasında mı yaşandığını net olarak bilmediklerini’ not düştü.

Dalen, ilk köpek türlerinin ortaya çıkışı hakkında daha detaylı bilgi edinebilmek için kurt ve köpeklere ait kalıntılar üzerinde genetik ve morfolojik analiz yapılması gerektiğini söyledi. Dalen, ‘ilk insanların son Buzul Çağı’nda köpeklerin yardımını almış olmasının büyük bir şans olduğunu’ söyledi.

 

Çin Bilim Akademisi tarafından Mayıs 2013’te yayımlanan araştırmada, köpeklerin 32 bin yıl önce bozkurtlardan evrim geçirdiği öne sürülmüş ve binlerce yıl insanlarla yaşadıkları için sinir ve sindirim sistemlerinin bize çok benzediği belirtilmişti. Nature Communications dergisinde yayımlanan araştırmada, köpek ve insan beynindeki kimyasalları etkileyen kimyasalların benzer olduğu ifade edilmişti.

Share