LCD alirken dikkat edilmesi gerekenler

Yeni bir LCD mi alacaksınız? Karar vermeden önce TN, IPS ve PVA’nın ne olduğunu bilmenizde yarar var.

LCD monitör alırken dikkat edilmesi gereken çok fazla detay var. Kontrast oranı, renkleri, görüntü açısı, işlemcisi gibi detayların hepsi önemli ama ufak ipuçları ile sizin için en iyi LCD’yi seçmenize yardım edebiliriz.

LCD panellerin üretilmesinde üç anahtar teknoloji kullanılıyor; TN, IPS ve PVA.

Eğer görüntü kalitesi sizin için önemliyse TN’den memnun kalmayacaksınız. Diğer teknolojiler arasında en düşük özelliklere sahip olan TN’in en büyük avantajı ise diğerlerine göre daha ucuz olması. IPS ise genellikle grafik profesyonellerinin tercihi oluyor. Çünkü bu teknoloji ile üretilmiş olan LCD’ler renk konusunda oldukça başarılı. PVA, IPS kadar olmasa da yüksek kalitede ve genel kullanım için en iyi alternatiflerden biri.

lcd alirken nelere dikkat edilmeli

TN paneller toplam 250 bin renk gösterebilirken, PVA ve IPS’lerin renkleri 16 milyondan başlıyor. Ama TN panel üreticileri genellikle ufak bir numara ile renk sayısını daha fazla gibi göstermeyi tercih ediyorlar . Titreşim yolu ile iki yakın renk arasında gidip gelen bir renk göstererek TN üreticileri 16 milyon renk gösterebildiklerini söylüyorlar, ama aslında renkler 250 bin ile sınırlı.

Son olarak Pixel Overdrive ve Dinamik Kontrast olarak sıkça duyduğunuz görüntü geliştirme yöntemlerine de dikkat etmek gerekiyor. Genellikle piksellere değişken akımlarda voltaj göndererek meydana gelen bu geliştirmeler etkili olsa da, eğer üretici doğru dengeyi tutturamazsa uzun vadede problem çıkartabilecek özellikler olabilir.

Bu özelliklere sahip bir LCD alacaksanız, üreticisine gerçekten güvendiğinizden emin olmanızda fayda var. Sonuç olarak bu noktalara dikkat ederek; ucuz bir seçenek olarak TN, profesyonel bir çözüm için IPS ve genel kullanım için PVA en uygun tercih olacaktır.

Share