LCD Veya LED Televizyonlar Alırken Nelere Dikkat Etmeliyiz?

Dünyanın önde gelen Beyaz Eşya markalarından biri olan Beko, elektronik cihazlarıyla da adından söz ettiriyor. Gelişmiş özelliklere sahip son teknoloji Led TV’ler televizyon izleme zevkinizi daha keyifli hale getiriyor.

 

Televizyon deyince artık aklımıza hemen LCD veya LED televizyonlar geliyor. Eski nesil televizyonların yerine geçen bu yeni teknolojik cihazlar çeşitli kullanım özellikleriyle de dikkatleri çekmekte. Hal böyle iken piyasada farklı boyut ve özelliklerde karşımıza çıkan televizyonlar arasından seçim yapmak bir hayli zor olabiliyor. Birbirlerine benzer olsalar da aralarındaki ufak farklılıklar kullanım esnasında kendini gösteriyor. Peki LCD ya da LED televizyon alırken dikkat etmeniz gerekenler neler?
Boyutuna önem verin
Televizyonun boyutu en önemli faktörlerden biri. Boyutu belirlerken göz önünde bulundurmanız gereken şey televizyonu ne kadar uzaklıktan izleyeceğinizdir. Televizyon ile seyreden kişi arasında en az 5 metre mesafe olacaksa 40 inç tercih edilebilir, 2 ile 3,5 metre arasında bir uzaklık varsa 32 inç uygun olabilir. Televizyonun ebatına karar verirken salonun genişliği de önemli. Büyük odalara küçük ekranlı modeller uygun olmayacağı gibi, küçücük bir alana dev ekran bir televizyon seçmek yanlış bir karar olacaktır. Boyutuna göre fiyatı değişiklik gösterdiğinden ideal ölçülerde ve bütçenize uygun bir tercih yapmanız önerilir.

BEKO-EYL14-06-led-tv

Ekran kalitesine özen gösterin
Diğer bir önemli kriter ise panel teknolojisidir. Televizyonda görüntünün gerçekleştiği alan olan ekran, panel olarak adlandırılır.

Günümüzde LCD paneller yerini LED panellere bırakmıştır. LED panel teknolojisine sahip televizyonlar ortamdaki ışıktan etkilenmeyerek kullanıcıya keskin bir görüntü sağlıyor. LCD paneller eski nesil modeller arasında kaldığı için fiyat bakımından daha ucuz. Ancak görüntü kalitesine önem veriyorsanız LED ekranlı bir televizyon almanızı öneririz.

Tepkime süresi ve yenileme hızı önemli
Önemli noktalardan biri ise tepkime süresi ve yenileme hızı. Televizyon seçiminde tepkime süresinin olabildiğince düşük olmasına dikkat edin. Tepkime süresi genellikle “ms” kısaltmasıyla ifade edilir. Bu oran ne kadar azsa o kadar iyidir. “Hz” kısaltması ile belirtilen yenileme hızı , saniye başına düşen görüntü sayısını ifade eder. Yani 50 Hz’ye sahip bir televizyon saniyede 50 resmi ekranda gösterebilir. LCD televizyonlarda yenileme hızının 50 Hz’e kadar inmesi mümkün.

Yenileme hızı düşük bir cihaz tercih ettiğinizde televizyon daha aydınlık ve açık görünecektir. Bu sebeple özellikle karanlık sahnelerde hareketli objelerin görüntüleri n net olmayabilir. Yenileme hızı veya tazeleme hızı (HZ) arttıkça daha keskin ve net bir görüntü elde edebilirsiniz. Özellikle hareketli görüntüler daha gerçekçi görüleceğinden gözleriniz daha az yorulur. Aldığınız televizyonun yenileme hızının 100 Hz’den düşük olmamasına özen gösterin. 100 Hz evinize alacağınız bir TV için gayet uygun bir seçim olacaktır.

Çeşitli bağlantı noktaları olmalı
Bağlantı noktası seçeneklerinin oldukça fazla ve çeşitli olmasına da önem verin. Eskiden 1 HDMI bağlantısı kullanıcılara yeterli gelebiliyorken şimdi en az 2 veya 3 HDMI bağlantı noktası tercih edilebiliyor. HDMI bağlantı noktasına çokça ihtiyaç duyulabiliyor. 2 veya 3 HDMI bağlantı noktası bulunan TV’leri rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Aktif olarak kullanabileceğiniz birkaç USB bağlantı noktası bulunmasına da dikkat edin.

Uydu alıcısı önemli
Piyasada artık HD yani yüksek çözünürlüklü yayınların alınabildiği, uydu alıcılarına sahip televizyonlar üretiliyor. Uydu alıcısının televizyonun içinde bulunması kullanıcının uydu alıcısı için ayrı bir masrafa girmesini önlüyor. Uydu yayınları sizin için yeterliyse bu özellikte bir televizyon tercih ederek ek bir harcamadan kaçınabilirsiniz.

3D özelliği olabilir
Filmleri ve televizyon yayınlarını 3D yani üç boyutlu kalitede izlemek istiyorsanız 3D özelliği olan televizyonları tercih etmelisiniz. Ancak 3D özelliği olan TV’ler genellikle diğerlerine göre daha pahalıdırlar. 3D görüntüde bir seyir keyfi yaşamak sizin için önemliyse bu özelliğe sahip bir televizyon alabilirsiniz. 3D özelliği olmasa da olur diyorsanız buna gerek yok.

Garanti süresine dikkat edin
Önemli noktalardan biri ise garanti süresi. Seçtiğiniz markanın ürünü için kaç yıl garanti sağladığına dikkat edin. Eğer benzer özelliğe ve fiyatlara sahip birkaç alternatif arasında karar vermekte zorlanırsanız garanti süresi fazla olanı tercih edebilirsiniz.

Görüntü kalitesi ve teknik özellikleriyle cezbeden Beko LED TV’leri alışveriş listenizin başına ekleyebilirsiniz. Beko’nun televizyon modelleri dışında beyaz eşya kampanyaları da ilginizi çekecektir.

Share