Maaşı bir yılda yüzde 99 azaldı

Apple’ın CEO’su Tim Cook, Silikon Vadisi’nin en çok kazanan CEO’su unvanını kaybetti.

Apple’ın geçtiğimiz yıl Steve Jobs’tan boşalan CEO’luk koltuğuna oturan Tim Cook, primler sayesinde 378 milyon dolar kazanmıştı. Ancak Cook’un maaşı bir yıl içinde yüzde 99 azalarak 4.2 milyon dolara indi. Cook’un buharlaşan milyonlarının nedeni, Apple’ın bir ara rekorlar kıran hisse değerinden gelen primlerden bu yıl yararlananaması.

Maaşı bir yılda yüzde 99 azaldı

Maaşı bir yılda yüzde 99 azaldı

52 yaşındaki Cook’un nakit olarak ödenen yıllık maaşı, 2011’de 1.4 milyon dolardı. Cook, CEO’luk görevine gelmeden önce ise 900 bin dolar maaş alıyordu. Maaşındaki artışa rağmen, Cook 2012’de şirket hisse primlerinden hiç katkı görmedi.

TÜM YÖNETİCİLER KAZANDI

Jobs’ın ölümünün ardından göreve geldiği dönemde Apple’ın gösterdiği yüksek performans ve yönetim kurulunun desteği, Cook’un en çok kazanan CEO olmasını sağladı. Dahası, birçok Apple yöneticisi de maaşında prim ve tazminatlar sayesinde artış yaşadı.

Apple Mali İşler Müdürü Peter Oppenheimer, aldığı primlerle 2011’de 1.4 milyon dolar olan maaşını 68.6 milyon dolara yükseltti. Gerçek maaşı 800 bin dolar civarında olan Oppenheimer’ın hisse primlerinden elde ettiği gelir 66.2 milyon dolar oldu.

Apple’ın, donanım bölümünden sorumlu Kıdemli Başkan Yardımcısı Robert Mansfield ise 2012’de tam 85.5 milyon dolar prim aldı. Cook’un, 55 yaşındaki Mansfield’ın bu yıl içinde emekliye ayrılmasını isteyeceği düşünülüyor.

Apple’ın baş hukuk müşaviri Bruce Sewell’in 2012’de şirket hisselerinden aldığı prim 69 milyon dolar olurken, şirketin faaliyetlerinden sorumlu başkan yardımcısı Jeffrey William 68.7 milyon dolar prim aldı.

COOK HİSSELERİ YÜZDE 37 ERİTTİ

Apple hisseleri, Cook’un CEO’luk görevine gelmesiyle 2012’de ani düşüş yaşadı. Birçok rakibiyle sürekli patent kavgası veren ve küresel nakliyat ve üretim maliyetlerinde sıkıntı yaşayan şirketin hisseleri, Eylül’de 702.10 doları görerek tavan yapmıştı.

Apple hisseleri, Aralık’ta hızlı bir şekilde düşmeye başladı ve dün 515.06 dolardan kapandı. Bloomberg’ün verilerine göre, Apple’un hisseleri Cook’un CEO pozisyonuna geldiği 16 ay önce bugünkünden yüzde 37 daha fazlaydı. Eylül ayından bu yana, Apple hisseleri yaklaşık yüzde 27 değer kaybetti.

Share