NFC teknolojisi yön belirleyecek

Mobil dünyanın dönüş istikametini belirleyecek trendlerden biri NFC teknolojisi.

NFC teknolojisi yön belirleyecek

NFC teknolojisi yön belirleyecek

Turkcell Genel Müdür Yardımcısı Cenk Bayrakdar, mobil dünyanın dönüş istikametini belirleyecek trendlerden birinin Yakın Alan İletişimi (NFC) teknolojisi olduğunu belirterek, ”Bu teknoloji, yaygınlık açısından tüm dünyada henüz başlangıç seviyesinde bulunuyor” dedi.

Bayrakdar, yaptığı açıklamada, NFC’nin yeni çağın ödeme ve alışveriş alışkanlıklarını, teknoloji sayesinde yeniden şekillendirme imkanı sunduğunu belirterek, cüzdan taşıma ihtiyacını ortadan kaldırma potansiyeline sahip NFC teknolojisiyle bir etkinlik biletini posterdeki etiketi cep telefonuna okutarak satın almak, konsere, maça, sinemaya yalnızca cep telefonu taşıyarak girmek, otobüs, metro, tren gibi toplu ulaşım araçlarında ücret ödeyebilmek, cep telefonunu kimlik kartı olarak kullanabilmek, giriş-çıkış için izin gerektiren yerlerde ya da turnike geçişlerinde cep telefonunun kullanabilmesinin mümkün olacağını kaydetti.

Turkcell’in, 2005 yılından bu yana NFC konusunda aktif olarak çalışmalar yürüttüğünü ifade eden Bayrakdar, şunları söyledi:

”Çalışmalar neticesinde çok çeşitli temassız çözümlerin hayata geçirebileceği ‘Cep-T Cüzdan’ adlı platformu geliştirdik. Turkcell Cep-T Cüzdan, alışveriş, toplu ulaşım, bina girişi ve daha birçok farklı amaçla kullanılabiliyor. Cüzdanımızda taşıdığımız plastik kartlara olan ihtiyacı ortadan kaldıran, kullanıcıların tüm bu servis ve hizmetlerden cep telefonları üzerinden, mobil olarak faydalanmalarını sağlıyor. Cep-T Cüzdan, dünyada birden fazla banka kartını, standart olarak, tek bir SIM kart üzerinde destekleyen ilk ticari çözümdür. MasterCard PayPass temassız ödeme altyapısı ile çalışan Cep-T Cüzdan ile yurt içinde 60 binden fazla yurt dışında ise 500 bine yakın noktada temassız işlem yapmak mümkün.”

NFC teknolojisi sayesinde Cep-T Cüzdan üzerinden temassız otoyol ödeme sistemini de hayata geçirdiklerini anlatan Bayrakdar, ”Ulaşım teknolojileri alanında yeni bir çığır açan, Bank Asya iş birliği ile gerçekleştirdiğimiz bu çözüm sayesinde artık köprü ve otoyol gişelerinde Kartlı Geçiş Sistemi (KGS) kartlarına gerek duyulmadan cep telefonu ile temassız geçiş yapılabiliyor” dedi.

İlk etapta Turkcell T11 marka akıllı telefona özel olan bu uygulamanın, dünyanın ilk standart SİM bazlı NFC’li otoyol ödeme sistemi olma özelliği taşıdığını belirten Bayrakdar, NFC uyumlu akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla bu teknolojinin kullanım alanlarının da giderek genişleyeceğini ifade etti.

-NFC uygulamaları çalışması sürüyor-

Turkcell olarak, yeni trendleri eş zamanlı olarak takip ettiklerini anlatan Bayrakdar, şunları aktardı:

”Çoğu zaman küresel anlamda teknolojik trendlere öncülük ediyoruz. Hayatımızı kolaylaştıran yenilikçi ürün ve servisler geliştirmek, bunları ilk olarak, kullanımı kolay, güvenli bir şekilde müşterilerimize sunmak için yoğun bir çaba içindeyiz. Mobil dünyanın dönüş istikametini belirleyecek trendlerden biri NFC teknolojisidir. Bu teknoloji, yaygınlık açısından tüm dünyada henüz başlangıç seviyesinde bulunuyor. Tüketici hazırlığı, çevresel faktörler, finansal servisler, altyapı, mobil iş kümeleri ve regülasyon gibi parametreler bu anlamda belirleyici kabul ediliyor. Türkiye’de, gerek sunduğumuz teknolojik altyapı gerekse bankalarla kurduğumuz iş birlikleri ve iş modeli itibarıyla dünyanın pek çok ülkesine kıyasla oldukça avantajlı konumdayız.”

Bayrakdar, Dünya Ekonomik Forumu’nun (WEF) yayımladığı ”Küresel Bilişim Teknolojisi 2012 Raporu”nda Türkiye’deki NFC teknolojisine dikkat çekildiğini belirterek, Türkiye’de NFC teknolojisinden çok daha fazla sayıda kullanıcının yararlanacağını düşündüklerini söyledi.

Ulaşım ve sadakat uygulamalarının, NFC teknolojine yönelik kullanılmasıyla penetrasyonun artacağını düşündüklerini ifade eden Bayrakdar, ”Cep telefonlarının NFC özelliğini kullanarak NFC uyumlu etiketler ile geliştirilecek uygulamalar üzerinde de çalışmalarımız olacak” dedi.

-Kayıtlı ekonomiye geçiş desteği-

NFC teknolojisiyle geliştirdikleri Cep-T Cüzdan’da Yapı Kredi, Garanti Bankası, Akbank ve Denizbank’ın yer aldığını belirten Cenk Bayrakdar, sözlerini şöyle sürdürdü:

”Cep-T Cüzdan çözüm platformundaki banka sayısı kısa bir süre sonra 12 bankaya çıkacak. Hem bugüne dek bankacılık sisteminden faydalanamayanlara hem de finansal kapsama dahil olan ancak sistemi günün ölçütlerine göre yeterince verimli kullanamayanlara mobilitenin avantajını yaşatmayı hedefliyoruz. Ulaşım, on-line oyun ve e-ticaret gibi alanlarda mobil ödemenin yaygınlaşmasını sağlayıp kayıtlı ekonomiye geçişe destek oluyor, hızlı, pratik ve güvenli ödeme hizmeti sunuyoruz. Sektör oyuncularıyla birlikte çalışarak, Türkiye’de mobil finans alanında öncü uygulamalara imza atmaya devam edeceğiz.”

Share