Okyanusların geleceği tehdit altında

Dünyanın ekolojik dengesinde hayati rol oynayan okyanuslarda durumun düşünülenden çok daha hızlı kötüleştiği ortaya çıktı.

Okyanusların geleceği tehdit altında

Okyanusların geleceği tehdit altında

Uluslararası Okyanusların Durumu Programı’nın (IPSO) hazırladığı rapora göre okyanuslar, birden fazla tehditle karşı karşıya.

Uzmanlar, okyanusların geleceğini tehdit eden bu durumda iklim değişikliği, kirlilik ve aşırı balık avlanması gibi bir çok faktörün rol oynadığını söylüyor.

Rapor, böyle devam ederse okyanuslardaki pek çok canlı türünün beklenmedik oranda yok olabileceğine işaret ediyor.

Raporda, “Okyanusları kendimize verilmiş bir hak gibi gördük. Oysa atmosferdeki aşırı CO2’yi emerek artan iklim değişikliğinin en kötü etkilerine karşı kalkan görevi görüyorlardı. Karasal sıcaklığın artışında duraklama gözlense de okyanuslar, bundan bağımsız olarak ısınmaya devam ediyor. Esas itibariyla kamuoyu ve siyasetçiler, durumun vehametini anlamakta yetersiz kalıyor ya da görmezden gelmeyi seçiyorlar.” denildi.

Programda görev alan Profesör Dan Laffoley, son verilere bakarak “derhal harekete geçilmediği takdirde, gelecekte geriye döndürülmesi zor sonuçlarla karşılaşılabileceği” konusunda uyardı.

Laffoley, BM iklim raporunun insan faaliyetlerinin gezegen üzerindeki etkilerinin en çok okyanuslara yansıdığına dikkat çekerken “Bu bulgular, teyakkuza geçmemiz için daha fazla gerekçe demek. Ama bunlar aynı zamanda harekete geçmemiz için bir yol haritası ve biz de bunu kullanmalıyız” diye konuştu.

Yardım vakıflarının desteğiyle hizmet veren IPSO, 2011 ve 2012 yılları arasında Uluslararası Doğayı Koruma Birliği (IUCN) ile yürütülen çalıştaylara dayanarak beş tebliğ hazırladı.

Bu tebliğlerde uluslararası topluma CO2 artışını 450 ppm’de durdurma çağrısı yapılırken bu rakamın artmasının, yıllar geçtikçe okyanuslarda emilen CO2’nin dev miktarda asitlenmeye yol açacağına dikkat çekiliyor.

Balıkçılık sektörünün yönetimine odaklanılması gerektiği belirtilirken en fazla zarar veren kimyasalların belirlenmesi ihtiyacı vurgulanıyor.

Uzmanlar, ayrıca hükümetlerin okyanus balıkçılığının sürdürülebilirliği konusunda yeni politikalar belirlemeleri gerektiğinde birleşiyor.

Küresel ısınmadan insan sorumlu

Birleşmiş Milletler Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin (IPCC) geçen hafta tıklayın açıklanan raporunda, küresel ısınmanın tartışmasız varlığına ve yüzde 95 kesinlikle büyük bölümünün insan faaliyetlerinden kaynaklandığına dikkat çekildi.

Son 15 yıldır küresel ısınmada gözlenen duraksamanın uzun vadeli bir trendi yansıtamayacak kadar kısa dönemli olduğu vurgulandı.

Raporda, sera gazı salımının devam etmesinin daha fazla küresel ısınmaya ve iklim sisteminde çok yönlü değişime yol açacağı uyarısı yapıldı.
Kaynak:BBC Türkçe

Share