Patent şampiyonu Arçelik

Türk Patent Enstitüsü’nün (TPE) verilerine göre 2013 yılının patent şampiyonu Arçelik oldu. Geçen yıl 193 patent başvurusu yapan Arçelik’i, Ford ve Turkcell izledi.

Patent şampiyonu Arçelik

Patent şampiyonu Arçelik

PATENT sayısı bakımından dünyanın sayılı şirketleri arasına giren Arçelik, 2013 yılının da Türkiye patent şampiyonu oldu. Geçen yıl 193 patent başvurusu yapan Arçelik’i, Ford ve Turkcell izledi. Arçelik Türk Patent Enstitüsü’nden (TPE) alınan tescilli patent listesindeki 50 şirket arasında da liderliği korudu. TPE’ye bugüne kadar yapılan patent tescil başvurularında da ipi Arçelik göğüsledi. Arçelik, toplam 690 patent tescil başvurusu yaparken, 207 başvuruyla Oyak Renault ikinci, 165 başvuruyla da Vestel üçüncü oldu. Listede dördüncü sırayı 141 başvuruyla Ford Otomotiv, 63 başvuruyla Sanovel İlaç, 57 başvuruyla BSH Ev Aletleri, 52 ile Tübitak, 43’le Turkcell, 41’le Turaş Gaz, 28’le Otokar, 25’le Aygaz, 21’le Vodafone aldı. Başvuru sıralamasında ayrıca Eczacıbaşı Yapı, Temsa, Milli Savunma Bakanlığı, Türk Demir Döküm Fabrikaları, İsfalt, Aselsan, Tofaş, BMC, Ulusal Bor Araştırma Enstitüsü, İpragaz gibi şirketlerin yer alması dikkat çekti. 2013 yılında en çok patent başvurusu yapan ilk 10 firma arasında beyaz eşya, otomotiv, telekomünikasyon ve ilaç firmaları bulunuyor.

patent-sonuclari

 

İlk 10 sırada yer alan firmalar tarafından yapılan başvurular toplam yerli patent başvurularının yüzde 15’ini oluşturuyor. TPE, ülkelerin ekonomik ve teknolojik gelişmişlik göstergelerinden biri olan patent istatistiklerinin detaylı analizlerini önümüzdeki günlerde açıklayacak. Patent başvurularında öne çıkan şirketlere seçimlerin ardından törenle ödül verilecek.

Yabancı ağırlığı var
TPE’nin verilerine göre Türkiye’deki ortalama her 100 patentten 94’ünü yabancılar alıyor. Son yıllarda yerli patentte az da olsa artış olması dikkat çekiyor. Buna göre 1995 yılında 58 olan yerli patent sayısı 2012 yılında bin 25’e yükseldi. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, patenti tevşik etmek için yılbaşında 1602 Destek Projramı’nı uygulamaya geçirdi. Buna göre TPE’ye Dünya Fikri Haklar Örgütü’ne (WIPO), Avrupa Patent Ofisi’ne (EPO), Japonya Patent Ofisi’ne (JPO) ve ABD Patent ve Marka Ofisi’ne (USPTO) yapılacak olan her patent başvurusu için Ar-Ge desteği ve tescil ödülü verilecek. Programla Türkiye’nin ulusal ve uluslararası patent başvuru sayısının arttırılması ve kişilerin patent başvurusu yapmaya tevşik edilmesi amaçlanıyor. Son yıllarda yapılan teşviklerle yerli patent başvuru sayısı bin 25’e kadar çıktı.

Kaynak:Hürriyet

Share