Şoförsüz otobüs Yunanistan sokaklarında!

City Mobil 2 toplu taşıma alışkanlıklarımızı değiştirecek.

Yunanistan’ın Trikala şehrinde seyir eden ilk şoförsüz otobüs görenleri hayrete düşürüyor. City Mobil 2 ismiyle piyasaya sürülecek olan proje, Avrupa Birliği desteğiyle hazırlandı ve Japon bilim insanları tarafından bizzat denendi.

city-mobil-soforsuz-dolmus

Henüz pilot aşamada olan şehir otobüsleri yalnız şoförleri değil toplu taşıma alışkanlıklarımızı da değiştirecek.

Konuyu Proje Müdürü Carlos Holguin şu sözlerle anlattı:

“Kazalar yaşanıyor, trafik sıkışıyor ve hava kirliliği yaratıyoruz. Bu sorunların tümü ancak toplu taşıma yöntemiyle çözülebilir. Ancak maalesef şoförlü toplu taşıma araçları her sorunu ortadan kaldırmıyor. En etkin çözüm kendini kullanan araçlar olacak.”

City Mobil 2, Fransız üretici Robosoft tarafından hayata geçirildi. Beş metre uzunluğunda ve bir buçuk metre genişliğindeki araç 10 kişi ile bir engelli vatandaşı rahatlıkla taşıyabiliyor. City Mobil 2, saatte 20 kilometre hız yapıyor.

City Mobil 2 Teknisyen Müdürü Vasilis Karavasilis aracı tanıttı:

“Otobüsler elektrikli bir motora sahip. Lazer odaklı GPS sistemiyle yönünü buluyor. Tüm şehrin haritasını çıkarttık ve her bir santimetre karelik alanı işaretledik. Eğer otobüsün lazer sistemi, yolda yabancı bir engel tespit ederse araç kendi kendini durduruyor.”

Aracı takip eden kontrol odasında ise her ley teknisyenler tarafından kayıt altında tutuluyor. Bir problem halinde otobüs yoldan çekiliyor.

Despoina Samara ise iki oğlunun bisiklet yerine otobüsü denemek istediklerinden bahsetti:

Araç tamamen sessiz. Sizi bir başka otobüsün geldiğine dair çalan zil uyarıyor. Evet hatırladığım tek ses bu. Otobüs oldukça hızlı ilerliyor sizi temin ederim daha yavaş gideceğini düşünüyordum. Çocuklarım bu rahat sürüşten oldukça etkilendiler.”

Otobüsler Şubat ayında Trikala’dan ayrılacak ve otobüs hattı yeniden bisiklet yoluna çevrilecek. Sürücüsüz şehir otobüsleri City Mobil 2’nin bir sonraki durağı ise İspanyol kenti Leon olacak.

Share