Sosyal medya tacizleri genç kızı intihara sürükledi

İtalya’nın kuzeydoğusunda genç bir kızın sanal ortamda uğradığı tacizler nedeniyle intihar etmesi üzerine milletvekilleri siber saldırıya karşı harekete geçilmesi çağrısında bulundu.

Sosyal medya tacizleri genç kızı intihara sürükledi

Sosyal medya tacizleri genç kızı intihara sürükledi

İtalyan medyasında her alan haberler göre, internette Amnesia adını kullanan 14 yaşındaki kız, erkek arkadaşından ayrıldıktan sonra duygularını diğer kullanıcılarla paylaşmak için soru ve cevaplar üzerinden işleyen sosyal medya sitesi Ask.fm’e girdi.

Bazı anonim kullanıcılardan genç kıza, “Kendini öldür”, “Kimse seni istemiyor” ve “Sen normal değilsin” gibi cevaplar geldi.

Genç kız da Pazar günü yüksek bir binadan atlayarak yaşamını yitirdi.

İtalyan genci ölüme götüren nedenler henüz net değil. Padua’daki savcılar ölümüne sebebiyet veren nedenlerin araştırılması için bir soruşturma başlattı.

Genç kız bir süredir sosyal ağa gönderdiği mesajlarda ‘intihara meyilli’ olabileceği imalarında bulunuyordu. Ölümünden bir hafta önce mesaj atmayı da bıraktı.

İtalyan Il Mattino di Padova gazetesinin gerçek adının ‘Nadia’ olduğunu belirttiği genç kız, Padua yakınlarındaki Fontaniva’da yaşayan ailesine mesajlar bıraktı fakat ailesi, genç kıza zamanında ulaşamadı.

‘Ask.fm kapatılsın’

İtalya’da koalisyon ortağı Demokrat Parti milletvekili Micaela Campana “Gençlerin tehditler ve psikolojik baskı nedeniyle yaşamlarına son verdikleri haberlerine kayıtsız kalamayız” dedi.

İngiltere ve ABD’de benzer nedenlerle yaşanan ölüm olaylarının ardından İtalya’da, anonim kullanıcıların yorum yapmasına izin veren Ask.fm internet sitesinin kapatılması çağrıları yapılıyordu.

Ask.fm sözcüsü Liva Biseniece BBC’ye yaptığı açıklamada, ‘yaşanan trajik olayla ilgili İtalyan yetkililerle işbirliği yapmaya hazır olduklarını’ belirtti.

Biseniece, “Gençler arasındaki intihar olayları genellikle toplumsal, ekonomik ve duygusal açıları olan karmaşık bir bütünün sonucu. Bu korkunç olaya neyin sebep olduğunun bulunması için medyadan biraz anlayış ve zaman istiyoruz” diye konuştu.

Il Mattino di Padova gazetesi, geçen aylarda Nadia’nın internet sitesi Ask.fm’de 1.148 soruyu yanıtladığını aktarıyor.

Bunun üzerine genç kıza çok sayıda hakaret ve müstehcen ifadeler içeren mesajlar geldi.

Genç kız siteye şu mesajları gönderdi: “Bundan beş yıl sonra nerede yaşıyor olacağım?” “Beş yıl daha yaşamak mı? Vay…”

Nadia, kolunu kesici aletlerle kesip fotoğraflarını da internet sitesinde paylaştı.

Ailesine ve arkadaşlarına beş mektup bırakan Nadia’nın ölümünü de planladığı düşünülüyor.

Meclisin gündeminde

Il Mattino di Padova, Nadia’nın ölüm haberi üzerine annesinin şoka girdiğini ve hastanede tedavi altına alındığını aktardı.

Nadia’nın babası, “Kızım daha 14 yaşındaydı ve hiçbir şey yapmamıştı” dedi.

Fontaniva Belediye Başkanı Marcello Mezzasalma, Nadia’nın babasının kendisine ‘kızının cep telefonlarını ve günlüklerine ara ara baktığını fakat yanlış bir ifadeye rastlamadığını’ söylediğini belirtiyor.

Belediye başkanı, ‘daha büyük bir tepkinin önüne geçebilmek için’ bir günlük yas ilan edilmesi kararı aldı.

Sosyal ağı suçlayan Mezzasalma, “Bu lanet Ask’ı kapatalım” dedi.

Belediye Başkanı, AB’den internet tacizlerine karşı Avrupa Komisyonu’ndan güçlü bir adım atmasını isteyen muhalif Kuzey Birliği Partisi üyesi milletvekili Mara Bizzotto’yla temas halinde olduğunu ifade etti.

Ask.fm, geçen yıl siber saldırıların artması üzerine harekete geçeceğini duyurmuştu.

Sitenin sözcüsü Biseniece, “Üyelerimizi, kendilerine sağlanan şikâyet etme, engelleme ve silme özelliklerini kullanmaya teşvik ediyoruz” dedi.

Siber saldırılara karşı cezai yaptırım öngören bir yasa tasarını meclise sunan Demokrat Parti milletvekili Campana, meclisin tasarıyı en kısa sürede görüşmesi gerektiğini söyledi.

Kaynak:BBC Türkçe

Share