Sürücüsüz araç denemeleri başlıyor

surucusuz-araba-ingiltere-trafik
İngiltere’de sürücüsüz taşıtların trafiğe ve yol güvenliğine etkisinin araştırılması için 1 Ocak’tan itibaren dört bölgede test sürüşleri başlayacak. Sürüşler en az bir buçuk yıl sürecek. Bu süre üç yıla da çıkabilir.

Proje, İngiltere Maliye Bakanı George Osborne’un bütçe hazırlıklarını anlattığı “Sonbahar Raporu”nun açıklanmasının ardından, kamu sektöründe görev yapan sivil toplum kuruluşu Innovative UK tarafından duyuruldu.

(BBC Türkçe) Osborne, proje için Temmuz ayında ayrılan 10 milyon sterline ek olarak, 9 milyon sterlin daha fon sağlanacağını duyurdu.surucusuz-araba-ingiltere-2

Sürücüsüz arabaların test sürüşleri Bristol, Coventry, Milton Keynes ve Londra’nın güneydoğundaki Greenwich bölgesinde başlayacak.

Bristol’de oluşturulacak ve aralarında Axa sigorta şirketinin de bulunduğu konsorsiyum, arabaların trafiği azaltıp azaltmadığını ve yol güvenliğini artırıp artırmadığını araştıracak.

Konsorsiyum ayrıca, halkın bu yeni teknolojiye tepkilerini, uygulamanın yasal sürecini inceleyecek ve sigorta değerlendirmesi yapacak.

Sürücüsüz arabalar, Greenwich’te de yolcu taşıma amaçlı servis aracı ve vale park hizmetleri için denenecek.

Halkın tepkisi incelenecek
surucusuz-araba

Greenwich’te projeyi hayata geçirecek Ulaşım Araştırma Laboratuvarı’nın üyeleri arasında General Motors, AA ve RAC sürücü kursları da bulunuyor.

Proje kapsamında, otomatik sürüş özelliği bulunan bir araba simülatörü de incelenecek bölgenin üç boyutlu bir modelini çıkaracak, bu modelleme sayesinde de halkın bilgisayar aracılığıyla sürülen araca tepkileri gözlemlenecek.

Ulaşım Araştırma Laboratuvarı Başkanı Rob Wallis, bu yöntemle halkın ‘yenilikçi teknolojiyi kabullenebildiğini veya otomatik araçlara güvendiğini’ gösterebileceklerini söyledi.

Milton Keynes ve Coventry bölgelerindeki projenin uygulayıcıları arasında da Ford, Jaguar Land Rover ve mühendislik firması Arup da bulunuyor.

Söz konusu bölgelerde de sürücüsüz araçlar hem karayollarında hem de yayalara ayrılan bölgelerde özel tasarlanan eğitim alanlarında test edilecek.surucusuz-araba-ingiltere

Bu grup da, araçların navigasyonuna yardımcı olması için yollarda ve çevre bölgelerdeki alt yapıya gerekli teknolojilerin geliştirilmesi üzerinde çalışacak.

Share