• Home »
  • Teknoloji »
  • Tayland’lı bir balıkçı sahilde 250 milyon TL değerinde ambergris buldu

Tayland’lı bir balıkçı sahilde 250 milyon TL değerinde ambergris buldu

Tayland’ın Nakhon Si Thammarat bölgesindeki sahilde yürüyüşe çıkan balıkçı Naris Suwannasang (60), kaya benzeri birkaç soluk topak gördü. Bu kayanın parfüm hammaddesi olan ve dünya üzerinde çok az rastlanan bir Ambergris olduğunu sonradan anladı!

Bulduğu parçaları eve götüren Suwannasang, kayaların parfüm üretiminde pahalı bir bileşen olarak kokunun daha uzun süre dayanmasını sağlamak için kullanılan balinalardan nadir bir salgı olan ambergrise benzediğini fark etti.

Suwannasang, kayaların yüzeyini bir çakmakla yakarak test etti ve anında eriyip aynı zamanda misk kokusu yaydığını görünce, bulduğu şeyin o olduğunu anladı.


Suwannasang, ambergrisin yeterince yüksek kalitede olduğu kanıtlarsa, kilogram başına 23 bin 740 pound (247 bin 425 TL) isteyecek.

Yerel medyaya konuşan Suwannasang, “İş adamı daha sonra ambergrislerin kalitesini kontrol etmeye geleceğini söyledi ve fiyat beni şoke etti. Bu amberler hakkında daha fazla bilgi edinmek ve uzmanın onları incelemesini istiyorum. Ayrıca polise gitmeyi ve evimden çalınabileceklerinden korktuğum için keşfimi kaydettirmeyi planlıyorum.” ifadelerini kullandı.



AMBERGRİS NEDİR?
Ambergris, sadece sperm balinası türünde görülen ve bu türün de çok az bir yüzdesinden çıkan, ağız-mide yolunda oluşan, kusmuk veya dışkı olarak dışarı atılan, tazeyken siyah, ham petrol gibi ve yapışkan olan ancak deniz yüzeyinde senelerce kalıp gri/beyaz ve katı bir maddeye dönen, parfüm endüstrisinin en değerli maddelerinden birisidir.

Share