TV’nizden kokular yükselecek

Televizyonların yapamadığı bir bu kalmıştı, sonunda onu da yapmaya başlıyorlar.

İlk başta HD televizyonlar çıktı karşımıza, sonrasındaysa 3D televizyonlar… Nereye gidiyor bu televizyon teknolojisi derken, şimdi de karşımıza “Smell-o-vision TV” çıktı.

Adından da rahatlıkla anlayabileceğiniz üzere bu yeni nesil televizyon mantığı sayesinde, izlediğimiz görüntülere kokular da eşlik edebilecek. San Diego’da bulunan California Üniversitesinde, Samsung’un da yardımlarıyla yürütülen bu geliştirme programında şu ana kadar çok büyük ilerlemeler kaydedildi.

TV'nizden kokular yükselecek

TV'nizden kokular yükselecek

Angewandte Chemie adı altında piyasaya sürülen ve bilimsel araştırmalara büyük oranda yer veren dergide yayınlanan bir makalede; yapılan cihazın binlerce kokuyu bünyesinde barındıracağına değinildi. Üretilmekte olan cihaz bir televizyonun, hatta bir cep telefonunun arkasına koyulabilecek kadar küçük. İçerisinde barındırdığı 1,000’e yakın farklı kokuyu, 10,000 farklı iğne deliğinden izleyiciye ulaştıracak olan cihaz, bütün bunları yaparken çözeltiler üzerinde ufak bir elektrik gücü kullanacak. İstenen kokunun gaz halini alması sağlanan bu sistem, neredeyse çalışır durumda. Yapılan açıklamaya göre en büyük sorun; kullanılan elektrik sisteminin istenilen kokuya, bir diğerine dokunmadan ulaşabilmesi.

Smell-o-vision asılında yeni bir icat değil. 1950’lerden beri insanoğlunun peşinde koştuğu ama bir türlü izleyiciye kokuları ulaştıramadığı bir sistem. Eğer smell-o-vision bu sefer aktif olarak çalışırsa, izleyeceğimiz kurabiye reklamlarında kurabiye kokusu almak işten bile değil.

Share