Uçak Seyahatleri Güvenli midir?

Uçak Seyahatleri Güvenli midir?

Uçak  Seyahatleri Güvenli midir?

Uçak Seyahatleri Güvenli midir?

Günümüz Dünyasında Uçak seyahatleri insanoğlunun hayatının bir parçası haline geldi. Bir çoğumuz uçmaktan endişlenmiyor olabiliriz fakat kimimiz uçmaktan oldukça tedirgin oluyor. Peki birçok insanın söylediği gibi uçmak güvenli bir eylem midir? Ve gelecekde artan uçuş sayısına rağmen havacılık dünyası güvenlik için ne gibi AR-GE’ler geliştirmektedir?

İstatistiksel verilere göre uçmak karayolu seyahatinden yaklaşık olarak 11 kat daha güvenli. İstatiksel verilerin doğru olup olmadığını sorgulayabilirsiniz fakat gerekli araştırmaları yaptığınızda verilerin argümanlarının göz önüne serilmesi bu verilerin doğruk niteliğini arttırıyor. Üstelik güvenlilik hesabı seyahat süresi üstünden yapılıyor olması Uçuşları güvenlik açısından daha avantajlı hale getiriyor.

Örnek vermek gerekirse İstanbul – Ankara arası ortalama bir karayolu seyahati 6 saat iken uçak seyahatinde bu süre 1 saate iniyor bu durumda güvenli olma olasılığı seyahat zamanıyla ters orantılı olarak artıyor. Üstelik 90’lı yıllarda öngörüldüğü gibi uçak kazalarının artmadığı gibi sefer sayısı kat kat fazlalaşmasına rağmen (2011 yılınya günde 3 milyon kişi uçak seyahati yapıyor) Eskilere nazaran kaza olma olasılığı gittikçe azalıyor. Uluslar arası ve yerel uçuş otoritelerinin havayolu şirketlerinin sıkça ve ağır bir şekilde denetlemesi; Uçuş personelinin sık bir şekilde kontrollerden geçmesi ve işe alım yapılırken niteliklerin iyi taranması (Pilotaj hatası riskini azaltır) Uçak üreten firmaların AR-GE faaliyetlerinin büyük çoğunluğunu uçuş güvenliğine yoğunlaştırması bu durumu daha da iç açıcı hale getiriyor.

Uçuş ve Uçuş Güvenliğinin Geleceği

Artan uçak talebini karşılamaya çalışan üretici firmaların; Uçaklarında hiç şüphesiz en önem verdiği konu güvenlik. Bunun için Milyarlarca dolar para harcayan çok uluslu dev kuruluşlar (Boeing Airbus vs.) Aerodinamik fiziğin her türlü yönünü kavramakta ve güvenlik unsurlarına etki edebilecek her ayrıntıyı kılı kırk yararcasına incelemekteler. Yeni metaryellerin geliştirilmesi ve Alternatif güvenlik unsurları hakkında araştırmalar yapılıyor olması Güvenli Uçuş seyahatlerinin geleceğini parlak hale getiriliyor. Kişisel fırlatma koltukları, kişisel kapsül kurtarıcılar esnek ve basınç emici metaryeller vb. ögeler üstünde çalışılan başlıca projelerden. Bunun dışında Havaalanları, bakım ögelerinin iyileştirilmesi ve Uçuş Personellerinin eğitimleri güvenlik sorunsalını ortadan kaldırmaya yönelik olarak evriliyor. Uçak bakım ünitelerinde röntgenli analizlerden tutunda vidasına kadar sökülen parçaların incelenmesine kadar birçok bakım denetimler altında yapılıyor. Bu kontroller ülkemizde de sıkı denetimler altında ve birçok yaptırımla uygulanıyor çünkü en ufak hatalar bile kötü sonuçlar doğurabiliyor.

Son olarak…

Eğer hala içiniz rahat etmiyorsa uçak bileti alırken yolculuğu yapmayı düşündüğümüz havayolu şirketinin bakım ve güvenlik unsurlarını; Kaza, ihlal vb. istatistiksel verilerini bulup araştırarak içimizdeki endişeleri azaltabilir; kaygılarımızı ortadan kaldırabiliriz.

Share