ABD’de Uber’e karşı yeni önlemler

Hizmete girdiği her ülkede tartışmalara yol açan ve yerel düzenlemelerle karşılaşan Uber(Taksicilere rakip, özel şoför hizmeti), ABD’nin Portland kentinde ağır cezaların tehdidi altında.

Özel şoför hizmeti sunan Uber, ABD’nin Oregon eyaletinin başkenti Portland’da da hizmet vermeye başladı. Portland belediyesi ise geçerli taksi izni almayana Uber araçlarına ağır cezalar verileceğini açıkladı. Gereli izinlerin ve muayenelerin dışına çıkan araçların ve şoförleri hakkında hem para hem de hapis cezası verilebileceği belirtildi.

uber-ozel-taksi-uygulamasi

(Al Jazeera) Portland’ın gerekli belgeler olmadığı takdirde 1000-5000 dolar arasında ceza keseceğini açıklaması üzerine, Uber blog sayfasından açıklama yaptı. Şirket, ’51 ülkede 234 şehirde hizmet verdiklerini, ABD nüfusunun yüzde 64’üne erişebildiklerini, yıllar önce var olmayan bir ulaşım hizmeti sunarak birçok zorluğa da katlandıklarını’ belirtti. Firma, Portland’ın ekonomisini güçlendirmek için yerel yetkililerle beraber hareket etmeye de hazır olduklarını ifade ederek uzlaşma çağrısında bulundu.

Uber, en son olarak Las Vegas kentinde bir mahkemenin aldığı karar sonucunda yasal izin çıkmadığı sürece Nevada eyaletinde hizmet vermekten alıkonmuştu.

Hindistan’da taciz suçlaması

Uber’in kullanıldığı ülkelerden biri olan Hindistan’da da başı dertte. Polis yetkililerinin başlattığı bir soruşturmaya göre Yeni Delhi şehrinde Uber hizmetini kullanan bir kadın aracın şöforü tarafından tecavüze uğradığını iddia etti. 32 yaşındaki şöförün Shiv Kumar Yadav tutuklandığını belirten polis yetkilileri soruşturmanın devam ettiğini açıkladı.

Değeri 40 milyar dolar

Davalardan ve medya baskısından bir türlü kurtulamayan Uber, buna rağmen ABD’nin en hızlı büyüyen genç firması olmayı başardı. Hafta içinde yapılan fonlamada 1.2 milyar yatırım alan San Francisco merkezli firma, değerini 40 milyar dolara çıkararak Twitter, LinkedIn ve Yahoo gibi firmaları geride bıraktı. Facebook’un piyasa değeri ise şu an 50 milyar doların üzerinde gösteriliyor.

Asya-Pasifik ülkelerinde de yayılmaya başlayan Uber, 2015’te dünya genelinde 1 milyon kişiye iş imkanı sunacaklarını açıkladı.

uber-taksi

Uber yetkililerinden olan ve geçmişte ABD Başkanı Barack Obama’nın danışmanlığını yapmış olan Emil Michael, geçtiğimiz ay Uber’i eleştiren gazeteci Sarah Lacy’nin kişisel bilgilerini yayımlamakla tehdit etmiş, kamuoyunda oluşan baskı sonucunda özür dilemek zorunda kalmıştı. Tüm dünyada tartışma konusu olan Uber Avrupa’daki bazı ülkelerde taksiciler tarafından protesto edilmişti.

 

Share