Akıllı telefonlarda güvenliğe dikkat

Akıllı telefonlar, bilgisayarlar gibi kötü amaçlı erişimlere açık. Bunun için tedbir almak gerekiyor.

Akıllı telefonlarda güvenliğe dikkat

Akıllı telefonlarda güvenliğe dikkat

Hayatımızı kolaylaştıran akıllı cep telefonları dikkat edilmezse önemli sorunlara yol açabiliyor. Günümüzde bir çok insanın özel bilgilerini telefonlarında kayıtlı tuttuğuna dikkat çeken uzmanlar, “Sanal suç çeteleri özel programlarla bu kayıtları ele geçirilebilir” uyarısı yapıyor.

Her geçen gün kullanımı yaygınlaşan akıllı cep telefonları hayatımızın artık vazgeçilmez bir parçası oldu. Telefon edebilmenin yanında “App” olarak bilinen uygulamalar sayesinde elektronik postaları okumak, banka işlemlerini yapmak, internet üzerinden alışveriş gibi bir çok özelliği olan bu aletler, tam anlamıyla bir cep bilgisayarı görevini üstleniyor. Ancak hayatımızı kolaylaştıran akıllı cep telefonlarının sağladığı bu önemli imkanlar suç çetelerinin de ilgisini çekiyor. Bu tür suçların son zamanlarda arttığına dikkat çeken KRV Polisi’nin Sanal Suçlar Bürosu’ndan Christian Martinek, “Ortada ciddi bir tehlike var” uyarısını yaptı.

BİLGİSAYAR KADAR ÖNEMSENMİYOR
Akıllı cep telefonlarının dikkatli kullanılmadığı durumlarda büyük risk altında olduğunu belirten Christian Martinek, şunları söyledi: “Bu telefonlar, yüksek performanslı bilgisayar ayarında. Ancak kullanıcılar telefonların güvenliğine, bilgisayarlarındaki kadar önem vermiyorlar. Günümüzde özel bir çok bilgiyi telefonlarımıza kaydediyoruz. Suç çeteleri de bunun farkında. Bunları ele geçirebilmek için çeşitli programlar üretiyorlar. Dolandırıcılıktan şantaja kadar çok çeşitli olaylarda bunları kullanıyorlar. Bunun yanında App’ler ile gelen reklamların tıklanması, kaynağı bilinmeyen ücretsiz uygulamaların çalıştırılması kişiyi çeşitli aboneliklere yönlendiriyor. Karşılığında da ay sonunda kabarık bir telefon faturasıyla karşılaşılıyor.”

UYGULAMALARA DİKKAT
Sanal Suçlar Uzmanı Martinek bu tür tuzaklara karşı ise, “Ücretsiz App’lere dikkat etmekte fayda var. Güvenilir olmayan, kimin yaptığı belli olmayan uygulamalardan uzak durun. Uygulamayı yüklemeden önce kullanım koşullarını dikkatlice okuyun. Ek olarak çeşitli forumlar vasıtasıyla ilgili uygulamayı daha önce kullananların yorumlarını araştırın” dedi. Mantinek ayrıca, akıllı cep telefonlarındaki üretici kısıtlamalarını kaldırmaya yarayan Jailbreak ya da Rooting gibi işlemlerden de kaçınılması gerektiğini belirtti.

Kaynak:ntvmsnbc

Share